5X bulgur salade recepten (snel & eenvoudig te maken)

13 februari 2023 – Leestijd 3 minuten
Pittige Bulgursalade Gerookte Makreel

Een bulgur salade is lekker licht, gezond én snel klaar. Kortom, alles wat je nodig hebt op een warme zomerdag. Iedere zomerdag. Want je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren. Je kunt het namelijk maken met kip, met tonijn of vegetarisch en alleen feta gebruiken. Om maar eens wat te noemen. Laat je vooral lekker inspireren door 5 van onze favoriete bulgur salade recepten!

Wat is bulgur?

Wat eet je eigenlijk als je een bulgur eet? Bulgur is een graanproduct dat bestaat uit hele kleine korreltjes (durum) tarwe. Het wordt vooral gebruikt in de Turkse, Marokkaanse en Arabische keuken, maar we zien het ook vaak terug in Mediterrane gerechten. Met relatief veel eiwitten, B-vitamines en mineralen als fosfor en magnesium is het een goed alternatief voor rijst of couscous!

Bulgur salade maken: hoe doe je dat?

Een bulgur salade maken is supersimpel. Je hoeft echt geen Jamie Oliver of Ottolenghi te heten om een lekkere variant op tafel te kunnen zetten. Je hoeft de bulgur namelijk alleen maar in een pan te doen, twee keer zoveel kokend water (of bouillon) toe te voegen en de korrels 10 minuutjes te laten wellen. Meng het vervolgens met de rest van je ingrediënten, breng op smaak en klaar is Kees!

Tip: Nog sneller bulgur salade recepten maken? Gebruik dan onze Voorgestoomde Bulgur (kant-en-klaar). Die hoef je alleen maar even op te warmen!

Onze favoriete bulgur salade recepten

Je hoeft natuurlijk niet vanaf nul te beginnen. We helpen je graag een eindje op weg met onze favoriete bulgur salade recepten, inclusief handige tips waarmee je het recept nóg lekkerder kunt maken. Het zijn stuk voor stuk makkelijk te maken gerechten met beproefde smaakcombinaties. Dat kan haast niet mis gaan. Bekijk ze allemaal en wie weet ontdek je wel ook jouw nieuwe favoriete bulgur salade recept!

Tabouleh met granaatappel

Een klassieker onder de bulgur salade recepten: tabouleh. In deze Libanese lekkernij staan frisse smaken centraal. Dat betekent veel peterselie, trostomaten, een uitgeperst citroentje en lekker wat granaatappelpitjes voor een zoete touch. Lekker als bijgerecht voor bij de BBQ, maar wij voegen graag wat halloumi, kikkererwten of pompoen toe om er een complete maaltijd van te maken!

Check het recept hier.

Salade met komkommer en paprika

Supersimpel, supersnel en superlekker. Deze salade met komkommer en paprika staat binnen een kwartier op tafel en bevat ook nog eens weinig kilocalorieën. Perfect dus om je summer body in shape te houden en ideaal voor tijdens de écht warme dagen, want dit gerecht is dankzij de komkommer en paprika ook heerlijk fris. Kortom, een handig recept voor in je repertoire.

Bekijk hier het recept.

Pittige bulgur salade met makreel

De pittige salade met gerookte makreel zit bomvol smaak. Je serveert hem namelijk met onder andere knapperige blaadjes sla van een little gem, verse kruiden als munt en peterselie, bosuitjes en harissa voor wat meer spice in je gerecht. De gerookte makreel maakt het met haar typische smaak echt helemaal af. Dit gerecht moet je simpelweg eens geprobeerd hebben. Punt.

Hier vind je het recept.

Turkse bulgur met kip

Niet echt een typische bulgur salade recept, maar daarom niet minder lekker. Dit recept voor Turkse kip stoof je namelijk eerst en eet je het best nog een beetje warm. Dat maakt het overigens ook weer een geschikte maaltijd voor de wat koudere dagen. En hey, we leven in Nederland, dus daar hebben we er meer dan genoeg van. Je kunt de kip ook weglaten en serveren met plakjes gebakken halloumi voor een vegetarische variant.

Het recept staat hier.

Groene bulgur salade met zalm en avocadodressing

Last, but not least: een salade met bulgur, gerookte zalm en een zelfgemaakte avocadodressing met yoghurt, limoensap en eventueel wat koriander (als je ervan houdt). Boordevol frisse groenten en voedingsvezels, klaar in een paar minuutjes. Strooi er ook eens een zaden- en pittenmix over voor wat extra crunch en je hebt heerlijk gebalanceerd gerecht. Zowel qua smaak als textuur.


Check hier hoe je het maakt.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoeveel bulgur per persoon?

Voor een stevige bulgur salade heb je ongeveer 75 gram ongekookte bulgur nodig. De gedroogde korrels nemen namelijk tijdens het wellen nog wat van het kookvocht op. Ze hebben dus wat meer body als je ze gebruikt in je salade. Voor kinderen kun je daarom ook met 60 gram per persoon werken en grote eters werken misschien wel 100 gram naar binnen!

Is bulgur salade gezond?

Het ligt natuurlijk een beetje aan wat je allemaal nog meer in je salade verwerkt, maar over het algemeen zijn bulgur salades heel gezond! Ze zitten doorgaans namelijk vol gezonde groenten en de bulgur zelf bevat vaak meer vezels en eiwitten dan bijvoorbeeld witte rijst. Kortom, een voedzame maaltijd met relatief weinig calorieën. Goed bij het afvallen dus!

Eet je bulgur salade warm of koud?

Goed nieuws: je kunt je bulgur salade zowel warm als koud eten. Onze recepten voor tabouleh en Turkse bulgur met kip serveer je bijvoorbeeld rechtstreeks uit de pan. Maar onze groene bulgurbowl of salade met komkommer en paprika eet je dan weer koud. Lekker voor op een hete zomerdag … of om de volgende als lunch mee te nemen naar je werk!

Hoe maak je kisir?

Kisir is een soort Turkse bulgur salade die wel een beetje lijkt op een pilav. Maar in plaats van de bulgur in een smaakvolle bouillon te koken, meng je gekookte bulgur door met gebakken ui, knoflook, tomatenpuree en kruiden als peterselie of een snufje paprikapoeder. Roer er nog even een komkommertje en wat citroen- of limoensap doorheen en je hebt een heerlijk bordje kisir te pakken!