Zelf tandoori kruiden maken? Met dit makkelijke recept kun je eenvoudig zelf je eigen tandoori kruidenmix maken. Handig voor wanneer het buiten hard regent of de winkels al dicht zijn en je zin hebt in een lekkere Indiase kip tandoori!
Wat is tandoori eigenlijk?
Tandoori is eigenlijk een verzamelnaam voor gerechten die worden bereid in een tandoor. Dat is een traditionele Indiase kleioven die extreem heet wordt. Door die hitte krijgen vlees en groenten een krokant korstje, maar blijven ze van binnen zacht en sappig. De kenmerkende smaak van deze gerechten komt van ‘tandoori masala’: de Indiase tandoori kruidenmix.
Zo kun je zelf je eigen tandoori kruiden maken
Met een la vol kruiden en specerijen kun je heel makkelijk je eigen (droge) tandoori kruidenmix maken. Perfect voor kip, tofu of groenten!
Ingrediënten
- 2 el paprikapoeder
- 1 el korianderpoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 el gemberpoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl zout
- ½ tl kaneel
Optioneel
- garam masala
- kardemom
- fenegriekpoeder
Tandoori kruidenmix maken & bewaren
Bovenstaand recept is voor 6-8 eetlepels. Ongeveer één potje. Meng dus alle kruiden door elkaar, bewaar de kruidenmix in een schoon (!) en luchtdicht potje en zet het op een donkere en droge plek. Op die manier blijft je tandoori kruidenmix maanden goed. Handig, want je hebt vaak maar een paar lepeltjes tandoori kruiden nodig!
Gebruik voor marinade, rub of saus
Je kunt je zelfgemaakte tandoori kruiden op allerlei manieren gebruiken in de keuken. Meng ‘m bijvoorbeeld met yoghurt, citroensap en een scheutje olie voor een klassieke marinade waarmee je die kip lekker mals maakt. Maar je kunt de kruidenmix ook droog over je groenten of tofu strooien voordat je ze bijvoorbeeld gaat grillen of roosteren. Of voeg eens een lepeltje tandoori kruiden toe aan een saus of stoofgerecht om er die warme, Indiase touch aan te geven!
3 makkelijke tandoori recepten
Deze 3 makkelijke en lekkere Indiase recepten bereid je met een kant-en-klare currypasta, maar kun je natuurlijk ook met je eigen tandoori kruidenmix maken:
Krokante tandoori tofublokjes met geroosterde groenten
Bij dit vegetarische recept voor krokante tofublokjes met geroosterde groente doet de oven het meeste werk. Terwijl de groenten roosteren en de rijst kookt, hoef jij namelijk alleen maar de tofublokjes in te smeren met je tandoori kruidenmix en even krokant te bakken. Simpel en lekker!
Milde kipcurry met bloemkool
Tandoori kruiden en bloemkool zijn twee handen op één buik. Dat bewijst deze milde kipcurry met bloemkool wel weer. Een kindvriendelijke curry met ook doperwten, kip en eventueel een eitje. Maak wel even je eigen tandoorisaus met je zelfgemaakte kruidenmix en een blikje kokosmelk of wat kookroom.
Kip tandoori met tomatensalade
Deze kip tandoori met tomatensalade lijkt nog het meest op een traditioneel gerecht. Je maakt hier namelijk een marinade op basis van yoghurt, citroensap en je eigen kruidenmix en grillt de kip vervolgens gaar in een gloeiendhete oven. De tomatensalade vormt daarbij een frisse tegenhanger van de kruidige kip!
Meer inspiratie nodig?
Daar helpen we je graag mee. Bekijk bijvoorbeeld 5x de lekkerste Indiase gerechten van kookboekenschrijftster Paulami Joshi of duik nog even je kruidenlade in. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf curry madras kruiden maken!