In Nederland houden we bijna allemaal wel van een bordje paella. Deze Spaanse klassieker zit namelijk vaak bom- en bomvol smaak. Bovendien is ‘ie best eenvoudig te bereiden. Ook zonder pakje of zakje, want je kunt heel makkelijk je eigen paella kruiden maken. En wij laten je zien hoe je dat doet!
Welke kruiden in paella?
Traditioneel wordt paella op smaak gebracht met drie soorten kruiden: saffraandraadjes, paprikapoeder (pimenton) en rozemarijn. Eventueel kun je het gerecht nog garneren met verse peterselie. Meer is het eigenlijk niet. De rijst neemt namelijk vooral de smaak van de bouillon en de andere ingrediënten op. Dat is dus nog eens makkelijk koken!
Lees ook Welke rijst gebruik je voor paella?
Recept voor paella kruidenmix
Makkelijk te maken en snel klaar. Zo maak je zelf paella kruiden:
Ingrediënten
- 1 buisje of envelopje saffraandraadjes
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- 1/2 eetlepel verse rozemarijn (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn.
Gebruik
- Verwarm de bouillon en voeg de saffraandraadjes toe. Laat minimaal 10-15 minuten weken. Hierna is de bouillon klaar voor gebruik.
- Verhit een scheutje olijfolie in een paellapan of hapjespan en bak je vlees, vis en/of groenten even aan. Voeg de paprikapoeder en eventueel de gedroogde rozemarijn toe en bak nog twee minuten mee.
- Voeg een takje verse rozemarijn toe bij het koken van de rijst. Bijvoorbeeld wanneer je de bouillon toevoegt of halverwege voor een iets subtielere smaak.
Andere paella kruiden & smaakmakers
Je kunt natuurlijk nog veel meer kruiden en smaakmakers toevoegen aan je paella. Met ui en knoflook zit je altijd goed, maar ook blokjes chorizo zorgen voor een echte Spaanse smaakexplosie. Qua kruiden zou je bijvoorbeeld ook oregano kunnen gebruiken in plaats van rozemarijn. En voeg eens een snufje kaneelpoeder toe. Daarmee geef je je gerecht een extra warme smaak. Heerlijk!
5 paella recepten
Hier kun je je zelfgemaakte paella kruiden allemaal voor gebruiken:
1. Paella met kip en garnalen
Deze paella met kip en garnalen is misschien wel een van onze meest populaire recepten. Logisch ook, want met vlees én zeevruchten heeft dit gerecht het beste van beide werelden. Ook te maken met stukken verse zalm of andere vis!
Bekijk het recept
2. Pittige paella met kip en peultjes
Niet zo’n fan van vis? Geen probleem. Maak vanavond dan gewoon deze variant met kip en peultjes. Een goed gevulde paella met ook chorizo, bospenen en dunne ringetjes bosui. Daar kom je de avond wel mee door. Zeker weten.
Bekijk het recept
3. Paella met vis en garnalen
Denk je aan paella, dan denk je eigenlijk aan dit recept met vis en garnalen. Een echte klassieker met kabeljauw- of schelvisfilet, ongepelde garnalen en mosselen waarmee je je helemaal aan de Costa Brava waant. Moet je geprobeerd hebben!
Bekijk het recept
4. Spaanse rijst met chorizo en paprika
Misschien niet je typische paella, maar zeker niet minder lekker! Bovendien is dit spicy recept met gebakken groenten als paprika en courgette ook eenvoudig te maken voor grotere groepen. Handig als je eters op bezoek krijgt!
Bekijk het recept5. Paella met gebakken tomaten (vegetarisch)
Je kunt je paella kruiden ook gebruiken om deze vegetarische variant op smaak te brengen. Lekker met veel groenten en een blikje kikkererwten/kidneybonen voor een stevige bite. Vervang de rozemarijn hier gerust ook eens door oregano!
Bekijk het recept
Tip: Lassie Bijnaklaar Paella
Weinig tijd om te koken, maar toch genieten van een lekkere paella? Gebruik dan Lassie Bijnaklaar Paella. Dat is een zakje voorgekookte rijst die we alvast voor je op smaak hebben gebracht. Je kunt het zo toevoegen aan de pan. Af en toe even omscheppen om er zeker van te zijn dat alles goed warm is en je kunt in een paar minuten aan tafel!
Meer inspiratie nodig?
Staat je favoriet er niet tussen? Of heb je nog wat paella kruiden over? Check dan al onze recepten met paellarijst en laat je verrassen door lekkere én makkelijke gerechten!