Misschien heb je het nog nooit gegeten en wil je het wel eens proberen. Of misschien ben je er al gek op, maar kun je je kruidenmix nergens vinden. Hoe dan ook, jij wilt curry madras maken en daarvoor heb je curry madras kruiden nodig. Wij laten je zien hoe je die zelf kan maken én geven je er meteen wat lekkere recepten bij.
Curry madras kruiden maken
Wat is curry madras?
Curry madras is een Indiase curry. Je kunt ‘m herkennen aan de oranje kleur én aan de pittige smaak. De kleur komt namelijk van een mix van het gele kurkuma met hete, rode chilipepertjes. Kip madras is in Nederland de bekendste variant, maar je kunt het ook serveren met rundvlees óf gewoon lekker vegetarisch houden. Lekker met bloemkool, broccoli, wortel of bijvoorbeeld linzen!
Zelf curry madras kruiden maken
Bij de supermarkt kun je gewoon een kant-en-klaar mengsel kopen. Wil je het liever zelf maken? Dan heb je er wel een goed gevulde kruidenla voor nodig, want dit zijn dit alle ingrediënten die je nodig hebt:
- 4 tl korianderzaad
- 3 tl komijnpoeder
- 3 tl zwarte peper
- 2 tl kaneel
- 2 tl gember
- 2 tl kurkuma
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kardemompeulen (gemalen)
- 1 tl kruidnagel (gemalen)
Mix alle ingrediënten door elkaar en bewaar ze in een goed afgesloten bakje of potje in de voorraadkast. Met deze hoeveelheid kun je namelijk heel wat curry’s maken. Je hebt er per keer namelijk maar 1-2 eetlepels van nodig!
Currysaus maken
Met deze curry madras kruiden kun je heel eenvoudig je eigen currysaus maken. Bak 1-2 eetlepels van het poeder even in een droge pan aan tot het gaat geuren. Zo komen alle smaken goed vrij. Voeg vervolgens een blikje kokosmelk toe en wat tomatenblokjes toe, meng goed door elkaar en laat het samen met je vlees of groenten een minuutje of 20 sudderen. Kun je daarna meteen aan tafel!
Kun je curry madras kruiden vervangen?
Curry madras kruiden zijn niet 1-op-1 te vervangen. Althans, niet zonder op de kenmerkende smaak in te leveren. Wel zijn er een aantal alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld ook wat kerriepoeder gebruiken, eventueel aangevuld met wat extra chili’s voor dezelfde pit. Dat komt aardig in de buurt. Ook garam masala is een goede vervanger. Die smaakt weliswaar iets anders - maar zeker niet minder lekker!
Recepten met curry madras kruiden
Wil je weten wat je allemaal kunt maken met die curry madras kruidenmix? Of heb je gewoon wat extra inspiratie nodig? Check dan onze lekkerste madras recepten:
- Madras curry met champignons en sojabonen
Deze madras curry met champignons is een lekker vegetarisch gerecht waarbij je vaak al in 20 minuutjes aan tafel zit. Als basis voor de saus gebruiken we hier natuurlijk het currypoeder, maar ook kokosmelk én tomatenblokjes. Zo heb je het beste van beide soorten curry’s in één. Lekker met geroosterde cashewnoten voor wat extra crunch!
- Pittige linzencurry
Onze pittige linzencurry zit boordevol smaak … en boordevol groenten! We pimpen de saus namelijk met linzen. Samen met de basmatirijst heb je dan een voedzame basis voor je gerecht. Hoef je alleen nog maar je favoriete groenten bij te serveren. Wij zouden bijvoorbeeld gaan voor gestoomde broccoliroosjes en wat worteltjes!
- Tomatencurry met eieren
Geen kokosmelk in huis? Maak dan eens deze vegetarische tomatencurry met eieren! Een lekkere curry met zowel curry madras kruiden als garam masala als smaakmaker. Dan weet je zeker dat het goed wordt. Warm de eieren nog even mee in de saus en bestrooi alles met wat krokant gefrituurde uitjes voor een heerlijke curry avond. Gegarandeerd!