Rijstbodem

met granaatappelpitjes en pistachenootjes

Personen:
6
Bereidingstijd:
70 minuten
Voedingswaarde:
255 kcal
Rijstbodem Zoet Rijstbodem Met Granaatappelpitjes En Pistachenootjes

Ingrediënten

  • 1 granaatappel
  • 450 ml (volle) melk
  • 1 ei
  • 40 g suiker
  • 1 tl kardemom
  • 100 g Dessertrijst
  • 300 ml stevige Griekse yoghurt
  • 2 el ongezouten, gepelde pistachenootjes, grof gehakt
  • 6 flinterdunne chocolaatjes of chocoladesnippers

Bereidingswijze

  1. Halveer de granaatappel en schep de pitjes uit 1 helft. Pers de andere granaatappelhelft op een citruspers uit. Schenk de melk in een steelpan en breek het ei erboven. Voeg de suiker en kardemom toe en klop alles met een garde tot een egaal mengsel. Voeg ook de Lassie Dessertrijst toe.
  2. Breng het mengsel op matig hoog vuur al roerend aan de kook. Kook het mengsel vervolgens op lager vuur al roerend 10 min. Blijf roeren tot er een romig stevig mengsel ontstaat. Schenk het granaatappelsap erbij en verwarm de rijst nog 4 min.
  3. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel 5 min. iets afkoelen en steviger worden. Verwarm de oven op 180 °C. Vet een cakevorm (25 - 30 cm) in met een beetje neutrale olie en bedek de bodem met een lange reep bakpapier.
  4. Doe het mengsel over in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de rijstbodem in de oven in 35 min. goudbruin. Laat 5 min. in de vorm afkoelen. Neem de rijstbodem uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
  5. Zet de rijstbodem op een langwerpige schaal en strijk de Griekse yoghurt over de rijstbodem uit. Strooi de granaatappelpitjes en pistachenootjes erover en steek de chocolaatjes in de yoghurt. Serveer de rijstbodem direct.

Tip: Ga in het seizoen september t/m december uit van verse granaatappels. Die kun je net als sinaasappels halveren en op een citruspers uitpersen. Schep de pitjes eruit met een puntige lepel en verwijder de witte velletjes. Gebruik buiten het seizoen granaatappelsap uit een fles en granaatappelpitje uit een bakje. Of neem ander rood fruit om te garneren.

Tip: Elk merk Griekse yoghurt is weer anders. Is de yoghurt niet stevig genoeg om als topping te gebruiken, klop de yoghurt dan met slagroom, suiker en slagroomversteviger tot een stevig mengsel.


Bevat p.p: 255 kcal. 11 g eiwit, 8 g vet waarvan 4 g verzadigd, 34 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel

In dit recept wordt gebruik gemaakt van

Lassie Dessertrijst 400g tekst wit
Dessert rijst

Lassie Dessertrijst is na slechts 12 minuten koken klaar voor een heerlijk romig toetje. De rijst neemt tijdens het koken veel vocht op, waardoor je dessert een rijke en volle smaak krijgt.