2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe moet je pijnboompitten roosteren?

29 jan. 2024 – Leestijd 3 min
681 Lassie Orzo Orzosalade caprese

Je hoort het misschien wel vaker: je moet je pijnboompitten roosteren voor je ze gebruikt. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Waarom moet je pijnboompitten roosteren?

Rauwe pijnboompitten zijn over het algemeen een beetje boterig en flauw. Zeg maar gerust smaakloos. Door de pijnboompitten te roosteren komen de natuurlijke oliën vrij en wordt het aroma iets intenser. Bovendien worden ze zo ook iets krokanter. Op die manier krijgen de pitjes dus die lekkere, nootachtige smaak waar we zo dol op zijn. Altijd even roosteren dus!

Moet je pijnboompitten roosteren voor pesto?

Je hoeft je pijnboompitten niet per se te roosteren voor pesto … maar het mag natuurlijk wel. Sterker nog, we raden het je zelfs aan. Want door de pitjes even te roosteren, krijgt ook je zelfgemaakte pesto net even wat extra smaak. En dat is precies wat je wil als je dan toch de moeite neemt om zelf pesto te maken!

Hoe moet je pijnboompitten roosteren?

Pijnboompitten roosteren is niet moeilijk, maar je moet wel even opletten. Ze verbranden namelijk snel. Dit zijn drie manieren om je pitjes te roosteren:

  1. In de pan
    Meestal roosteren we pijnboompitten in de pan. Zonder olie. Dat geeft snel een goed resultaat. Zet hiervoor een koekenpan op middel-laag vuur en doe de pitten in de pan. Zorg ervoor dat de pitjes wel genoeg ruimte hebben om te bakken en dat je om kunt schudden. Haal ze uit de pan als ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben. Wel blijven opletten, want ze zijn in no time zwart!

  2. In de oven
    Je kan ook pijnboompitten roosteren in de oven. Verwarm hiervoor de oven voor op 180 graden en verspreid de pitten over een bakplaat met bakpapier. Haal ze na 5 minuten roosteren uit de oven, schud om en check of pitjes al een mooi kleurtje hebben. Zo niet, zet ze dan nog even een minuutje terug in de oven. Ook hier geldt: goed op blijven letten!

  3. In de magnetron
    Geen pan of oven tot je beschikking? Of wil je ze gewoon heel snel roosteren? Dan kun je ze eventueel ook in de magnetron roosteren. Doe de pijnboompitten hiervoor in en papieren zak en verwarm 1 minuut op de maximale stand. Door de hitte komt er iets meer smaak vrij, maar ze blijven wel wat flauwer dan wanneer je ze roostert in de pan of oven.

Geroosterde pijnboompitten bewaren

Laat geroosterde pijnboompitten eerst helemaal afkoelen en doe ze vervolgens in een goed afgesloten bakje. Bij voorkeur een klein bakje dat je luchtdicht kan afsluiten. Want hoe minder lucht er bij zit, hoe langer je ze kunt bewaren. Zet het bakje vervolgens op een donkere, koele plaats. In je keukenkastje, bijvoorbeeld. Niet in de koelkast, want dan worden ze zacht. Op deze manier blijven je pijnboompitten wel 2-3 weken goed als je ze geroosterd hebt.


Recepten met pijnboompitten

Dit kun je allemaal maken met (geroosterde) pijnboompitjes:

167 Rapido Risotto Rapido Risotto gorgonzola NIEUW

Groene risotto met gorgonzola

Garneer eens een risotto met pijnboompitjes! De crunchy pitjes vormen namelijk een mooi contrast met het zachte, smeuïge karakter van een risotto. Onze favoriet? Deze groene risotto met gorgonzola!

Stazak Pandan Naturel Aubergine Met Tomaat Mozza Enpestorijst

Geroosterde aubergine met mozzarella en pestorijst

In dit recept voor geroosterde aubergine met mozzarella en pestorijst gebruiken we pesto om de rijst extra smaak mee te geven. De overige pitjes doen dienst als topping voor op de geroosterde groente!

552 Voorgestoomde Quinoa Italiaanse quinoa salade met tomaat en burrata

Italiaanse quinoasalade met tomaat en burrata

Pijnboompitjes geven je gerecht een subtiele bite. Wij strooien ze dan ook graag over een salade om het alles net even wat meer body te geven, zoals in deze Italiaanse quinoasalade met tomaat en burrata!

Nog meer inspiratie

Check ook al onze andere recepten met pijnboompitten voor nog meer lekkere, gezonde en makkelijke gerechten met de pitjes!