2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Aangekoekte pan schoonmaken: 5 manieren

1 okt. 2022 – Leestijd 3 min
645 Basmatirijst Palak paneer

Het overkomt je soms. Je loopt heel even weg omdat je kinderen roepen en tadaaa: een aangebrande pan. Je melk of rijst is aangekoekt. Niet alleen vervelend voor het eten, maar ook voor je pan. Want die bruine resten krijg je er vaak niet zo makkelijk af. Dus hoe moet je een aangekoekte pan schoonmaken?

Zo kun je een aangekoekte pan schoonmaken

Een aangekoekte pan schoonmaken wordt een stuk makkelijker met de volgende middeltjes:

 1. Soda
  Een aangekoekte pan schoonmaken met soda werkt vaak het best. Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan. Hierna schrob je de vetresten er zo weer af!

 2. Azijn
  Geen soda in huis? Dan heb je vast wel een flesje schoonmaakazijn. Giet een laagje schoonmaakazijn in je aangebrande pan en voeg evenveel koud water toe. Na een paar minuten intrekken, haal je het vuil er meestal zo weer af. Wel even goed afspoelen om de volgende keer een zure smaak te voorkomen!

 3. Zout & citroen
  Ook met zout en citroen kun je een aangekoekte pan schoonmaken. Strooi dan wat zout in de pan, snijd een citroen doormidden en gebruik de helften van de citroen om de pan schoon te schrobben. De aangebrande resten komen los door het zout dat schuurt (doe dit dus niet in een pan met antiaanbaklaag!). Giet vervolgens nog wat kokend water in de pan om ook de overgebleven restjes los te weken en spoel af.

 4. Vaatwastablet
  Heb je echt hardnekkige aangebrande restjes in je pan? Dan heb je een echt powermiddel nodig: een vaatwastablet. In plaats van je pan gewoon in de vaatwasser te zetten, leg je het tablet in de pan en giet je er heet water over. Laat een nachtje weken en de volgende dag haal je al het vuil er zo af met een spons of afwasborstel. Wel weer even goed spoelen daarna!

 5. Cola
  Een aangebrande pan kan ook gaan roesten. Zeker als je ‘m niet direct schoonmaakt. Probeer in dat geval je aangekoekte pan eens schoon te maken met cola. Na een nachtje trekken laten niet alleen oppervlakkige aangebrande resten los, maar ook roest verdwijnt als sneeuw voor de zon dankzij de bekende frisdrank. Ook handig als je na het barbecueën na een paar dagen nog een mes of vork in de tuin vindt!


Handige tip voor het schrobben

Gebruik bij voorkeur een houten of siliconen lepel om de resten vooraf zoveel mogelijk te verwijderen en schrob de pan vervolgens schoon met een afwasborstel of de zachte kant van een schuurspons. Metalen kookgerei, staalwol of de schuurkant van je spons kunnen het oppervlak van je pan beschadigen. Zeker bij het schoonmaken van pannen met een antiaanbaklaag!

Aangekoekte gietijzeren pan schoonmaken

Let op! Niet alle middeltjes hierboven zijn geschikt voor je gietijzeren pan. Die kun je het best op de volgende manier schoonmaken:

 • Strooi wat zout in de pan en schrob de pan zo goed mogelijk schoon met een keukenpapiertje of zachte spons.
 • Vul de gietijzeren pan met een laagje water en breng aan de kook. Met een houten of siliconen spatel verwijder je de overige resten. Giet hierna af.
 • Tijdens het koken komt er water ín de pan terecht. Dat kan roest veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je de pan goed droogt. Zet ‘m hiervoor 10 minuutjes in de oven op 180 graden of laat de pan op middelhoog vuur helemaal droog worden.
 • Doe 1-2 theelepels olie in de nog warme pan en gebruik een keukenpapiertje om het hele oppervlak in te vetten. Op die manier creëer je een natuurlijke antiaanbaklaag en voorkom je roestplekken als je hem opbergt!

Tip: Liever helemaal geen aangekoekte rijst schoonmaken? Check dan Rijst koken in rijstkoker, stoomoven of pan of lees alles over rijst koken in de magnetron en ontdek hoe je rijst kunt bereiden zonder kans op aanbranden!