2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Zoetzure saus maken? Check dit recept!

4 dec. 2023 – Leestijd 2 min
623 Toverrijst Zoetzure tofu champignons sesam Variatie klassieker

In Nederland zijn we gek op zoetzure saus. We eten het graag met gehaktballetjes of garnalen. Met groenten. Bij gerechten van de Chinees. Of we dippen er kipnuggets en loempia’s in. Veel van die sauzen komen uit een pakje of flesje. Maar kunt die saus ook geewoon zelf maken. Snel, makkelijk en gezonder dan de kant-en-klare variant.

Daarom laten we je hier zien hoe je dat doet én geven we je meteen een paar lekkere recepten waarbij je de saus kunt gebruiken!

Zelf zoetzure saus maken

Met dit recept kun je heel snel en eenvoudig een zoetzure saus maken:

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 el ketchup
  • 2 el azijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 el suiker
  • 1 tl maizena

Bereiding

  1. Schil de gember en snijd samen met de knoflook fijn.
  2. Verhit de olie in een steelpannetje en fruit de knoflook en gember een paar minuutjes aan.
  3. Voeg de ketchup, azijn, sojasaus en suiker samen met ongeveer 100 ml water toe. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgenomen.
  4. Meng ondertussen de maizena met 1 l water in een kopje of bakje en voeg toe aan de saus. Kook door tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout.

Extra opties

Je kunt de zoetzure saus maken zoals jij dat wilt. Bak bijvoorbeeld eens een gesnipperd uitje mee met de knoflook en gember. Gebruik gemberpoeder (als je geen verse gember in huis hebt) of vervang de ketchup door 1 eetlepel tomatenpuree. Meng er op het eind ook eens gembersiroop of het sap van ananas of perzik uit blik doorheen. En houd je van spicy? Een paar chiliflakes of wat sambal maakt je saus een stukje pittiger.

Je kunt er alle kanten mee op!

5 recepten met zoetzure saus

Grote kans dat je je barbecue hebt ingepakt als je naar de camping gaat. En daar kun je veel meer op dan alleen een worstje of lapje vlees bakken.

621 Toverrijst Zoetzure kip perzik Klassieker na campagne gebruiken

Kip in zoetzure saus

Met afstand één van de meest populaire gerechten met zoetzure saus: zoetzure kip met perzik. Een echte rijstklassieker met ui en gele paprika waar je je zelfgemaakte saus perfect bij kunt gebruiken. Ook geliefd bij de kleintjes onder ons!

623 Toverrijst Zoetzure tofu champignons sesam Variatie klassieker 1

Zoetzure tofu met champignons en sesam

Liever vega(n)? Ga dan voor deze zoetzure tofu met champignons en sesam. Lekker fris door de limoen en ietwat pittig door de gembersiroop én de ringetjes bosui. Bestrooi nog even met een paar geroosterde sesamzaadjes en het ziet er ook nog eens heerlijk uit!

622 Toverrijst Omelet zoetzure saus atjar tjampoer Variatie Klassieker 1

Omelet in zoetzure saus met atjar tjampoer

Dit recept is een variant op de bekende foe yong hai van de Chinees. We bakken de groenten echter niet in de omelet, maar we serveren ze er los bij. En ook gebruiken in hier we de marinade van de atjar tjampoer in de saus. Maakt het extra smakelijk!

624 Toverrijst Kabeljauwfilet zoetzure saus Variatie Klassieker 1

Gebakken vis in zoetzure saus

Gebakken vis en een zoetzuur sausje. Dat kan natuurlijk ook. Sterker nog, dat is heel lekker. Check dit recept maar eens. Een lekker gerecht met knapperige peultjes en zachte kabeljauwfilet in een heerlijk sausje op met cherrytomaten en gembersiroop. 100% smulgarantie.

513 Toverrijst Chinese toverrijst wokgroente zoetzure saus

Chinese varkensvlees in zoetzure saus

Varkensvlees en zoetzure saus. Beter bekend als babi pangang. En echte klassieker met een zoetzuur smaakje. Met dit recept voor Chinese groenterijst met varkensreepjes en babi pangangsaus zit je altijd ook goed. Ook als er kinderen mee eten. Want dan laat je de sambal toch gewoon achterwege?