Meer dan eten: 9 onbekende lifehacks met rijst

19 maart 2023 – Leestijd 4 minuten
Lifehacks met rijst

Natuurlijk ken je de aloude truc waarbij je je natte telefoon laat drogen in een bakje of zakje met droge rijst. En je weet misschien ook wel dat er vroeger rijst op een bruidspaar gegooid werd om ze voorspoed te wensen. Maar je kunt het voor nog meer dingen gebruiken. Huishoudelijke dingen. Onverwachte dingen. Of handige lifehacks. En die zetten we graag voor je op een rijtje.

1. Houd je gereedschap roestvrij

Droge rijst absorbeert vocht uit de lucht. Die eigenschap kun je gebruiken om je gereedschap droog en roestvrij te houden. Vul een blikje met droge rijst, steek je tangen of schroevendraaiers er op de kop in en je materiaal blijft zo goed als nieuw. Zelfs in een vochtige schuur. Bovendien heb je al je gereedschap binnen handbereik. Win-win.

2. Slijp de botte messen van je blender

Zeker wanneer je ‘m regelmatig gebruikt worden de messen van je blender na verloop van tijd een beetje bot. En door de lastige hoekjes zijn die vaak moeilijk te slijpen met bijvoorbeeld een messenslijper. Giet daarom eens een half kopje rijst in je blender, laat ‘m een minuut of twee even mixen en je messen zijn scherper dan ooit.

3. Maak lastige potten en pannen schoon

Heb je wel eens geprobeerd een koffie- of theekan schoon te maken? Of een ietwat gekke vaas? Met een afwasborstel is dat vaak al lastig. Laat staan met een doekje. Maar gelukkig is dat verleden met deze schoonmaak hack: doe een lepeltje rijst in hetgeen je schoon wilt maken, voeg een paar druppels zeep en een beetje heet water toe en schud het heen en weer. Een glanzend schone vaat in een handomdraai.

4. Laat fruit snel rijpen

Heb je fruit gekocht, maar is het nog niet rijp genoeg om te eten? Begraaf het dan in een bak met rijst, want zo blijft het ethyleen langer hangen en daardoor wordt het rijpingsproces gestimuleerd. Check het wel regelmatig, want je wilt je mango of banaan ook weer niet té rijp hebben. De rijst kun je naderhand nog gewoon gebruiken. Tenzij je het fruit er vergeet uit te halen, natuurlijk.

5. Voorkom klontjes zout

Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder. Werkt trouwens ook bij suiker.

6. Gebruik rijst als alternatief voor bakbonen

Soms wil je een taart of quiche bakken met een lekker krokante bodem. Dan schuif je de deegbodem eerst even in een voorverwarmde oven. Blind bakken noemen we dat. Om te zorgen dat het deeg dan niet rijst, heb je wat gewicht nodig en daar worden bakbonen voor gebruikt. Maar die heb je niet altijd in huis … en rijst wel. 1+1=2.

7. Train je vingers, handen en polsen

Koop rijst. Heel veel rijst. En vul er vervolgens een emmer of hele grote mee. Steek je helemaal handen in die emmer of kom en knijp de rijst een halve minuut lang fijn. Zo hard als je kunt. Of maak vuisten en stop die diep in de bak. Beweeg ze nu heen en weer. En op en neer. Houd elke beweging 30 seconden lang vol en zorg ervoor dat je je onderarmen zo stil mogelijk houdt.

8. Maak je eigen heatpack

Iets te veel getraind en last van verkrampte spieren? Een zere nek van het werken? Of heb je gewoon iets nodig om je op te warmen op een koude winterdag? Maak dan je eigen warmtekussentje. Vul een afsluitbaar zakje van katoen of wol met rijst, doe ‘m een minuutje in de magnetron en geniet tot wel een uur lang van een heerlijke warme heatpack. En jawel, een oude sok vullen en dichtknopen werkt ook prima.

9. Zie er weer stralend uit

Oké, dit is misschien niet echt een lifehack met rijst … maar wel eentje met rijstwater! Je kunt rijstwater maken door je rijst te wassen om eventueel vuil te verwijderen. Vervolgens doe je 1 deel rijst op 2 delen water in een goed afgesloten post en laat je het minimaal 24 uur op een donkere plek staan. Zeef de rijst eruit en vang het water op. De voedingsstoffen uit de rijst zitten nu in het water en zouden wonderen doen voor je huid en voor je haar. Gauw even wassen dus!

En onze favoriet...

Zo, dat is nog eens iets anders dan eten! Natuurlijk kun je het ook gewoon koken en verwerken in heel veel verschillende gerechten. En laten we eerlijk zijn … dat is toch wel gewoon ons favoriete gebruik van rijst. Benieuwd wat je er allemaal mee kan doen in de keuken? Bekijk dan onze recepten en ontdek je favoriet!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van

Lassie Toverrijst Voordeel E nummer sticker tekst wit
Toverrijst voordeelpak

Lassie Toverrijst is al ruim 60 jaar een begrip in de Nederlandse keuken. Terecht, want door de grote, droge korrel mislukt Toverrijst nooit. En dankzij de korte kooktijd blijft de smaak behouden.