Rijst koken in de magnetron: kan dat?

Rijst koken in de magnetron: kan dat?

Rijst koken in de magnetron: kan dat?

Kun je rijst koken in de magnetron? Een veelgestelde vraag met een kort en duidelijk antwoord: ja, dat kan. En we laten je graag zien hoe je dat doet.

Waarom zou je rijst koken in de magnetron?

Laten we eerlijk zijn, rijst koken in de magnetron is nu niet echt gangbaar. Rijst bereiden in een rijstkoker, stoomoven of pan is voor veel mensen bekender - en makkelijker. Toch heeft de magnetron best wat voordelen, hoor. Je hebt er bijvoorbeeld wat minder afwas mee, je hoeft niet te checken of het water al kookt en je hoeft ook niet op het vuur te letten. In de magnetron brandt de rijst immers niet aan als je het vergeet. En hey, soms heb je gewoon even geen pit over. Kan ook!

Dit heb je nodig

Om rijst te koken in de magnetron heb je maar een paar dingen nodig:

 • rijst
 • water
 • magnetronbestendige schaal of (tupperware) bakje
 • deksel of folie
 • magnetron

Zo kun je rijst koken in de magnetron (4 stappen)
Rijst koken in de magnetron is heel makkelijk. Zeker als je onderstaande stappen volgt:

1. Doe de rijst en het water in de schaal of bak

  Eerst doe je de rijst en de juiste hoeveelheid water in je schaal of bak. Gebruik ongeveer 2 keer zoveel water als rijst. Zorg er wel voor dat je schaal of bak groot genoeg is en vul ‘m niet helemaal tot aan de rand, want de rijst zet tijdens het koken nog uit!

  2. Verwarm op de hoogste stand

   Zet je schaal of bak (zonder deksel!) in de magnetron en verwarm de rijst op de hoogste stand. Check na ongeveer 10 minuten* of het meeste water is opgenomen en er kleine gaatjes in de rijst zijn ontstaan waaruit stoom ontsnapt. Zo niet, verwarm de rijst dan steeds een minuutje extra, net zo lang totdat dit wel het geval is.


   *De exacte bereidingstijd is afhankelijk van je rijst én van het vermogen van je magnetron. Zo heeft zilvervliesrijst vaak wat langer nodig om gaar te worden en verschillen de hoogste standen van elkaar. Sommigen gaan tot 1000 watt waar bij andere magnetrons 800 watt het maximum is!

   3. Dek de rijst af en verwarm nog even verder

    Doe een deksel op je bakje of dek je schaal met rijst af met magnetronbestendige folie en verwarm de rijst nog een minuutje of 4 extra. Zo stoomt de rijst gaar en weet je zeker dat al het vocht opgenomen wordt. Voor lekker luchtige rijst!

    4. Laat de rijst afgedekt staan

     Haal je rijst uit de magnetron, laat nog even 5 minuten afgedekt staan om dezelfde reden als hierboven en proef vervolgens of je rijst gaar is en de juiste textuur heeft. Zo niet, verwarm dan steeds weer een minuutje extra!

     Rijst opwarmen in de magnetron

     Je kunt de rijst koken in de magnetron, maar rijst opwarmen lukt er ook heel goed mee! Zowel gekookte en afgekoelde als bevroren rijst. Doe hiervoor de rijst in een magnetronbestendig bakje en roer er een eetlepel water door of leg er een vochtig keukenpapiertje op om te voorkomen dat de rijst uitdroogt. Sluit het bakje af, verwarm 1 minuut op de hoogste stand en roer door. Verwarm nu nog een keer op de hoogste stand en check of je rijst al klaar is!

     Speciale magnetron rijst

     Geen tijd of zin om je rijst te koken in de magnetron? Check dan onze Minuutje rijstsoorten of voorgestoomde producten. Deze zijn al bereid én in de juiste hoeveelheid. Je zet het bakje of zakje gewoon in de magnetron en je verwarmt het 1-2 minuten op 700 tot 900 watt (check de verpakking!). Zo kun je lekker snel aan tafel - zonder gedoe!


     Recente blogs

     Ontdek onze recepten