Haverrijst maakt gezond eten extra makkelijk en snel. Haverrijst is namelijk een bron van plantaardige eiwitten én vezels. De haverkorrels in dit pak hoeven slechts tien minuten gekookt te worden. De graansoort is een perfect alternatief voor rijst. Probeer bijvoorbeeld eens een nasi met haver.
Haverrijst met gekarameliseerde
ui en knapperige boerenkool
Kookstand
Zet de kookstand aan zodat het scherm niet in slaapstand gaat tijdens het koken.
Bereidingswijze
- Halveer de uien aan de lange kant. Meng met 3 el olie, 1 el azijn, 1 el suiker en een snuf zout. Leg met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Dek losjes af met aluminiumfolie. Bak 25 min. op 200 graden. Draai de uien om. Bak met de bolle kant naar boven onafgedekt nog 15 min. tot de uien zacht zijn en de bovenkant gekarameliseerd is.
- Terwijl de uien in de oven karamelliseren, snij 500 g uien in dunne ringen. Verhit 6 el olie in een grote koekenpan. Bak op middelhoog vuur 30 min. onder voortdurend roeren tot de uien zacht en goudbruin zijn. Voeg 150 ml room, 250 ml water en 1 el mosterd toe. Laat 2 min. pruttelen. Pureer tot een gladde crème. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de haverrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Meng in een kom de boerenkool met 2 el olie en een snuf zout zodat alle bladeren bedekt zijn maar niet in de olie drijven. Spreid in één laag uit op een bakplaat met bakpapier. Leg op de boerenkool een stuk bakpapier en een ovenrooster als gewicht zodat de bladeren blijven liggen in de heteluchtoven. Bak 10 min. krokant op 200 graden.
- Verdeel de gekookte haverrijst over 4 borden. Schep de uiencrème op de haverrijst. Bestrooi met de knapperige boerenkool en versgemalen peper. Leg daarop de halve uien.
Tip: Voor de gekarameliseerde ui kun je rode ui gebruiken in plaats van gele ui.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van
Haverrijst