Je hebt de pan al op het vuur staan voor een snelle wokmaaltijd of je wil nog even een poké bowl maken. Je trekt de koelkast open, op zoek naar de teriyakisaus. Maar die is op of hij ruikt niet meer zo fris. Geen zorgen. Met dit recept kun je zelf teriyakisaus maken. Simpel, snel en met ingrediënten die je meestal al wel in huis hebt.
Wat is teriyaki?
Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij je vis, vlees of groenten marineert in sojasaus en vervolgens bakt waardoor het een mooie glans krijgt. In Nederland kennen we het vooral als bruine, zoet-hartige en ietwat stroperige woksaus die je gebruikt bij om bijvoorbeeld gegrilde kip of gebakken zalm op smaak te brengen.
Zo kun je zelf teriyakisaus maken
Zelf teriyakisaus maken is niet zo moeilijk. Met dit recept maak je in een minuut of 5-10 die bekende Japanse smaakmaker:
Ingrediënten
- 100 ml sojasaus
- 3 el bruine suiker
- 2 el mirin of rijstwijn
- 1 el honing
- 1 tl gember (geraspt)
- 1 teentje knoflook (
- 100 ml water
- 1 el maizena
Bereidingswijze
- Rasp de gember en snijd het teentje knoflook fijn. Doe samen met de sojasaus de suiker, rijstwijn en honing in een steelpannetje.
- Breng aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost en de saus iets ingedikt is.
- Meng de maizena en het water in een kommetje of beker. Roer goed door zodat je geen klontjes meer hebt en voeg toe aan de saus.
- Kook de saus nog een paar minuten door tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
- Proef en breng eventueel op smaak met extra sojasaus of honing. De teriyakisaus is meteen klaar voor gebruik.
Let op: gebruik je de saus als woksaus? Dan dikt ‘ie nog iets verder in tijdens het wokken. Voeg eventueel extra water toe om de saus te verdunnen.
Alternatieven & extra opties
Heb je geen mirin of rijstwijn in huis? Of is je honing op? Geen probleem. Je kunt de honing, mirin of rijstwijn gewoon weglaten of de verse gember en het teentje knoflook vervangen door een ¼ theelepel gedroogde gember en knoflookpoeder. En voeg ook eens een theelepeltje sesamolie toe. Of een heel klein scheutje saké, als je dat hebt. Heerlijk. Serveer met dunne ringetjes lente-ui en sesamzaadjes om je gerecht met teriyakisaus helemaal af te maken!
5 teriyaki recepten
Inspiratie nodig voor het avondeten? Check deze 5 recepten met teriyakisaus. Altijd lekker, gezond en makkelijk te maken. Altijd goed.
Kip met paksoi en cashewnotenrijst
Kwartiertje tijd? Dat is genoeg om deze kip met paksoi en cashewnotenrijst te maken. Een snelle wokschotel met lekker veel eiwitten. Perfect voor na een stevige workout in de gym. Ook lekker spitskool in plaats van paksoi!
Minuutje basmatirijst met Japanse roerbakgroenten en garnalen
Wokgarnalen, een zakje wokgroenten met kastanjechampignons en rijst. Meer heb je soms niet nodig om een lekker recept met teriyakisaus te maken. Bovendien staat deze minuutje basmatirijst met Japanse roerbakgroenten en garnalen al binnen 10 minuten op tafel!
Oosterse rundvleesreepjes met asperges en spinazie
Groene asperges zijn perfect voor in een wok. Al helemaal met een beetje zoete teriyakisaus erbij. Niet gek dus dat dit recept voor Oosterse rundvleesreepjes met asperges en spinazie ontzettend populair is. Tip: liever vega? Vervang het rundvlees dan door shiitake en een gebakken ei!
Aziatische roerbakschotel met puntpaprika en cashewnoten
Deze kindvriendelijke Aziatische roerbakschotel met puntpaprika en cashewnoten zit bomvol groenten: prei, bloemkool, taugé en natuurlijk die puntpaprika’s. Cashewnoten geven het gerecht daarbij een lekkere crunch en srirachasaus (optioneel) zorgt voor een beetje pit. Lekker met frisse komkommer!
Teriyaki poké bowl met kip en gegrilde bimi
Teriyaki en kip zijn twee handen op één buik. Dus wil je een gerecht met kip en teriyakisaus maken? Ga dan voor deze teriyaki poké bowl met kip, gegrilde bimi en cashewnoten. Heerlijk met zoetzure radijs als frisse tegenhanger!