Welke rijst voor paella?
Voor het maken van paella gebruik je speciale paella rijst. De bekendste soorten hiervan zijn Bomba en Redondo. Dat zijn ronde rijstsoorten die tot wel drie of vier keer hun gewicht aan vocht kunnen absorberen, maar toch stevig blijven tijdens het koken. Daardoor wordt de smaak van de bouillon en alle andere smaakmakers optimaal opgenomen. En dat is precies wat deze Spaanse klassieker zo lekker maakt!
Lees ook Paella maken: over rijst, kruiden en bereiding
Hoeveel paella rijst per persoon?
Gemiddeld heb je ongeveer 75 gram ongekookte paella rijst per persoon nodig. Dat wordt uiteindelijk ongeveer 225-300 gram gekookte rijst. Een mooie hoeveelheid voor gezond en gebalanceerd avondeten met lekker veel groenten, vis en/of vlees. Daarmee heeft iedereen aan tafel een complete en goed vullende maaltijd op zijn of haar bord liggen!
Hoe moet rijst voor paella koken?
Paella rijst koken is heel eenvoudig:
- Verhit een scheutje olijfolie of boter in een pan met dikke bodem en fruit eventueel je smaakmakers, zeevruchten, vlees en groenten met een lange garingstijd aan.
- Voeg de rijst toe en bak mee totdat de korrels glazig beginnen te zien.
- Voeg dan de warme bouillon toe. Houd daarbij 225 ml per 75 gram rijst aan. Laat de rijst vervolgens in ongeveer 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Neem de pan van het vuur en laat nog 5 minuten afgedekt staan, zodat het laatste vocht zich goed kan verdelen en alle rijst straks niet zo nat is.
Kan ik paella rijst vervangen?
Voor een lekkere paella heb je echte paella rijst nodig. Maar als je die niet kunt vinden, zou je de rijst ook kunnen vervangen door risotto rijst. Dat is een goed alternatief omdat die rijstsoort ook veel vocht opneemt. Het verschil tussen risotto- en paella rijst zit ‘m vooral in het eindresultaat: risotto’s worden zacht en smeuïger terwijl paella’s juist wat steviger en droger blijven.
Let op: langwerpige soorten zoals pandanrijst, basmatirijst of gewone witte rijst nemen veel minder vocht op en zijn daarom niet geschikt voor het maken van paella!
3 makkelijke recepten
Zo. Nu weet je welke rijst je voor paella nodig hebt. Tijd om de keuken in te duiken. En met deze 3 lekkere en makkelijke recepten wordt dat altijd een succes: