2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Welke rijst gebruik je voor paella?

2 dec. 2023 – Leestijd 3 min

Jij wilt vanavond paella maken. Lekker! Maar welke rijst gebruik je voor paella? Hoe moet je die rijst koken? En is er ook een goed alternatief waar je paella rijst door kunt vervangen? Lees verder en ontdek het antwoord op al je paellavragen. Inclusief 3 lekkere recepten!

473 Paella gebakken tomaten

Welke rijst voor paella?

Voor het maken van paella gebruik je speciale paella rijst. De bekendste soorten hiervan zijn Bomba en Redondo. Dat zijn ronde rijstsoorten die tot wel drie of vier keer hun gewicht aan vocht kunnen absorberen, maar toch stevig blijven tijdens het koken. Daardoor wordt de smaak van de bouillon en alle andere smaakmakers optimaal opgenomen. En dat is precies wat deze Spaanse klassieker zo lekker maakt!

Lees ook Paella maken: over rijst, kruiden en bereiding

Hoeveel paella rijst per persoon?

Gemiddeld heb je ongeveer 75 gram ongekookte paella rijst per persoon nodig. Dat wordt uiteindelijk ongeveer 225-300 gram gekookte rijst. Een mooie hoeveelheid voor gezond en gebalanceerd avondeten met lekker veel groenten, vis en/of vlees. Daarmee heeft iedereen aan tafel een complete en goed vullende maaltijd op zijn of haar bord liggen!

Hoe moet rijst voor paella koken?

Paella rijst koken is heel eenvoudig:

  1. Verhit een scheutje olijfolie of boter in een pan met dikke bodem en fruit eventueel je smaakmakers, zeevruchten, vlees en groenten met een lange garingstijd aan.
  2. Voeg de rijst toe en bak mee totdat de korrels glazig beginnen te zien.
  3. Voeg dan de warme bouillon toe. Houd daarbij 225 ml per 75 gram rijst aan. Laat de rijst vervolgens in ongeveer 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  4. Neem de pan van het vuur en laat nog 5 minuten afgedekt staan, zodat het laatste vocht zich goed kan verdelen en alle rijst straks niet zo nat is.

Kan ik paella rijst vervangen?

Voor een lekkere paella heb je echte paella rijst nodig. Maar als je die niet kunt vinden, zou je de rijst ook kunnen vervangen door risotto rijst. Dat is een goed alternatief omdat die rijstsoort ook veel vocht opneemt. Het verschil tussen risotto- en paella rijst zit ‘m vooral in het eindresultaat: risotto’s worden zacht en smeuïger terwijl paella’s juist wat steviger en droger blijven.

Let op: langwerpige soorten zoals pandanrijst, basmatirijst of gewone witte rijst nemen veel minder vocht op en zijn daarom niet geschikt voor het maken van paella!

3 makkelijke recepten

Zo. Nu weet je welke rijst je voor paella nodig hebt. Tijd om de keuken in te duiken. En met deze 3 lekkere en makkelijke recepten wordt dat altijd een succes:

474 Paella kip garnalen

Paella met kip

Deze paella met kip is misschien wel één van onze favoriete recepten. Die zet met ook chorizoworst, paprikapoeder en verse rozemarijn namelijk bomvol smaak. En een paar garnalen maken het gerecht daarbij helemaal af!

628 Paella Paella vis garnalen Klassieker na campagne gebruiken 1

Paella met vis

Visliefhebbers opgelet! Deze klassieke paella met vis zit met kabeljauw, garnalen en mosselen zo’n beetje alles wat de zee te bieden heeft. Tel daar nog wat snijbonen en paprika bij op en je waant je helemaal aan de Costa del Sol.

375 Paella spinazie rozijnen kikkererwten

Vegetarische paella

Geen zin in vlees of vis? Maak dan eens deze vegetarische paella met spinazie, rozijnen en kikkererwten. Een heerlijk gerecht met een verrassende twist. We gebruiken namelijk geen chorizo, maar ras el hanout als smaakmaker!

Nog meer inspiratie nodig?

Staat je favoriet er niet tussen? Geen zorgen. We hebben nog veel meer lekkere recepten voor je ontwikkeld. Eentje met gebakken tomaten en courgette, bijvoorbeeld. Eentje met kip en peultjes. En eentje met zalm, venkel en zeekraal. Het is maar net waar je zin in hebt.

Bekijk ze hier en laat je inspireren!