Kersthapjes: 7 alternatieve borrelhapjes voor kerst

20 december 2021 – Leestijd 3 minuten
658 Toverrijst Mini empanadas tomatenrijst spinazie jonge kaas

Dit jaar geen heel kerstdiner, maar maakt iedereen iets kleins? Of heb je een kerstborrel op je werk en moet je wat kersthapjes maken? Check dan deze 7 alternatieve borrelhapjes voor kerst. Geen traditionele bladerdeegboompjes of zalmrolletjes, maar leuke hapjes waarmee je gegarandeerd de show steelt. Altijd en overal. Natuurlijk ook bomvol smaak en altijd makkelijk te maken. Precies zoals je van Lassie gewend bent.

7 bijzondere kersthapjes voor bij de kerstborrel

Koud en warm. Hartig en zoet. Snacks om te dippen of geschikt als amuse. Met deze recepten voor kersthapjes zit je altijd goed:

Thaise rijstkroketjes

Zeg je borrelhapje, dan zeg je frituur. Dan kun je natuurlijk aankomen met een schaal bitterballen, maar met deze zelfgemaakte Thaise rijstkroketjes maak je veel meer indruk. Ook handig: je kunt deze kroketjes ruim van te voren maken en bewaren in de vriezer. Scheelt weer. Bak ze in de frituur of in een koekenpan met ruim laagje olie lekker krokant en serveer met chilisaus!

Risottomuffins met courgette

Risotto gaat natuurlijk perfect samen met wijn. Maar het is nou niet echt bepaald een snack of borrelhapje. Wel als je er risottomuffins van maakt! Dan krijg je namelijk lekker hartige kersthapjes die je zo kan uitdelen of kan serveren op een schaaltje met wat tomatensaus voor pasta om in te dippen. En ook deze kleine hapjes kun je vooraf al maken. Hoef je ze alleen nog maar even in de oven te schuiven!

Mini-empanada’s

Toegegeven: kerst en bladerdeeghapjes zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar dat betekent niet dat je er een pasteitje of kaastwisters van hoeft te maken. Met deze mini-empanada’s met tomatenrijst, spinazie en jonge kaas geef je bijvoorbeeld een lekkere Mexicaanse twist aan je kerstborrel. Oh, en je kunt deze empanadaatjes ook gewoon maken met plakjes taartdeeg uit de diepvries. Geeft net wat meer body!

Traybake Poké

Sushilovers opgelet! We hebben nu ook een snackvariant van de bekende sushi roll: onze poké traybake (ook wel sushi bake). In plaats van urenlang allerlei rolletjes te maken, maak je sushi gewoon op een bakplaat en die schuif je een kwartiertje in de oven. Vervolgens snijd je er blokjes van die je serveert op een plakje krokante nori. Probeer bijvoorbeeld eens deze traybake poké met gerookte kip en sesamdressing!

TRAYBAKE POKÉ MET GEROOKTE KIP & SESAMDRESSING

Bliss balls

Bliss balls, vegan truffels of energy balls zijn de nieuwste foodtrends op het gebied van snacks. Het zijn namelijk een soort bonbons, maar dan van granen, noten en natuurlijke zoetmakers. Denk aan dadels, vijgen of ander gedroogd fruit. Dat maakt ze niet alleen gezond, maar ook zijn ze heel geschikt als kersthapjes voor bij de borrel. We hebben drie recepten voor je:

Geroosterde minipaprikaatjes

Nog meer gezonde kersthapjes? Hebben we voor je! Maak bijvoorbeeld eens deze geroosterde minipaprikaatjes met kruidige couscous en yoghurt. Lekkere vegetarische hapjes voor bij de borrel of als onderdeel van een buffet. Je kunt ze in de oven bereiden, dus ondertussen heb je dan gewoon de tijd om zelf ook even te socializen met familie, vrienden of collega’s. Dit is recept is trouwens ook geschikt voor op de winter bbq!

Suppli al telefono (arancini)

We eindigen deze lijst met kersthapjes zoals we ‘m begonnen: met snacks uit de frituur. Dit keer geen rijstkroketjes, maar risottoballetjes genaamd arancini. Heerlijke Italiaanse snacks die perfect passen bij een fris biertje of lekker wijntje. Warm, smeuïg en met een beetje pesto om te dippen. Beter wordt het eigenlijk niet. Het recept voor onze suppli al telefono vind je hier.

SUPPLI AL TELEFONO (ARANCINI)

Nog meer borrel- of kersthapjes?

Check al onze snacks voor nog meer inspirerende recepten van de lekkerste kersthapjes!