2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is tagué gezond?

4 sep. 2024 – Leestijd 3 min
543 Nasi Goreng Snelle nasi goreng met kip en pindasaus

Is taugé gezond? En hoe gezond is taugé dan precies? Daar geven we je graag antwoord op. Inclusief handige tips en een paar heerlijke recepten om vanavond nog te proberen!

Wat is taugé precies?

Taugé is een kiemgroente. Het is namelijk een ontkiemde mungboon. Dat is een klein, groen boontje die vooral in Aziatische landen veel geteeld en gebruikt wordt. De witte stengels zijn lekker knapperig en hebben een beetje een neutrale, licht aardse smaak die wel wat doet denken aan Chinese kool. Daarmee is het een lekkere toevoeging aan veel roerbakgerechten!

Hierom is taugé gezond

Dit zijn 5 redenen waarom taugé gezond voor je is:

  1. Vol met vezels
    Met een extra handje taugé voeg je ook wat extra vezels aan je maaltijd toe. Best belangrijk, want vezels zorgen voor een goede werking van de darmen. Bovendien zorgen ze ervoor dat je langer een verzadigd gevoel houdt. Dat je langer vol zit van het eten. Dat helpt je vervolgens weer om op gewicht te blijven!
  2. Rijk aan vitamine B
    Taugé is ook rijk aan vitamine B. Verschillende B-vitamines zelfs. Vooral vitamine B6 en vitamine B11 (foliumzuur) zitten er veel in. Samen zijn die onder andere belangrijk voor de stofwisseling, voor een goede werking van zenuwen en het immuunsysteem én voor groei. Allemaal redenen dus om een zakje toe te voegen aan die salade of snelle wok!
  3. Veel vitamine C
    De witte kiemgroenten bevatten ook veel vitamine C. We weten allemaal wel dat die zorgt voor een goede weerstand, maar het speelt bijvoorbeeld ook een rol bij de vorming van bindweefsel en draagt bij aan de opname van ijzer in het bloed. Bovendien kan wat extra vitamine C helpen om vermoeidheid tegen te gaan!
  4. Verschillende mineralen
    In taugé zitten ook heel wat mineralen. Denk aan ijzer, fosfor en magnesium. Maar koper zit er misschien nog wel het meest in. Daardoor heb je genoeg zuurstof in het bloed, krijg je stevige botten en produceert je lichaam meer melanine dat op zijn beurt weer een gezonde kleur geeft aan je huid en haar.
  5. Plantaardige eiwitten
    Tot slot: de eiwitten. Taugé zit er vol mee. Sterker nog, het is misschien wel één van de beste bronnen van plantaardige eiwitten die er is. Zo bevat het bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel eiwit als bijvoorbeeld broccoli of spinazie. Op die manier zorg je dus voor extra bouwstoffen die je lichaam nodig heeft.

Let op met rauwe taugé!

Rauwe taugé is gezond. Alle vitamines en mineralen blijven er namelijk in behouden. Maar omdat het gekweekt wordt in een warme en vochtige omgeving waar ook bacteriën goed gedijen, is er wel een heel klein risico op besmetting.Check dus goed de houdbaarheidsdatum, controleer of ze er nog vers uitzien en spoel ze vlak voor het eten schoon met koud water.

Nog beter is verhitten. Bak de kiemgroenten daarom gerust even goed mee of dompel ze een paar seconden in kokend water om zeker van je zaak te zijn. Vooral handig als er zwangere vrouwen en kinderen mee eten!

3 gezonde recepten met taugé

Laat je lekker inspireren door deze lekkere, makkelijke en gezonde pompoen recepten:

526 Meergranenrijst Oosterse meergranenrijst Shanghai paksoi sesam

Meergranenrijst met Oosterse paksoi en sesam

Een lekker snel en vegetarisch roerbakgerecht! Deze meergranenrijst met Oosterse paksoi en sesam maak je namelijk met een gebakken ei en staat al in 20 minuten op tafel. Lekker met een goede drizzle pittige sriracha!

Bekijk het recept

Stazak Basmati Lime Koriander Thaise Groentecurry Met Pompoen

Thaise groentecurry met pompoen en cashewnoten

Een groentecurry is gezond en verantwoord comfort food. En die maak je dus nóg gezonder met een handje taugé. Precies wat we doen in dit recept met ook sugarsnaps, pompoen en prei.

Bekijk het recept
543 Nasi Goreng Snelle nasi goreng met kip en pindasaus

Nasi goreng met kip en pindasaus

Taugé is ook een prima toevoeging aan je nasi. Dat bewijst dit recept voor nasi goreng met kip en een zelfgemaakte pindasaus wel. Lekker met gebakken uitjes en een schaaltje kroepoek!

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie nodig?
Check dan al onze taugé recepten en laat je verrassen door allemaal makkelijke, lekkere en gezonde gerechten!