Wel meer smaak, maar geen extra moeite? Groente grillen is de manier om elke maaltijd om te toveren tot lekker en indrukwekkend gerecht. Daarom laten we je hier zien hoe je gegrilde groenten maakt. In de oven, op de bbq of gewoon in de pan. Inclusief 3 bijzondere recepten!
Groente grillen in de oven, op de bbq of in de pan
Je kunt je groente grillen in de oven, op de bbq of in de pan:
1. Groente grillen in de oven of airfryer
In de oven of airfryer kun je groente grillen zonder veel vet of olie te gebruiken. Gezond dus, maar ook heel makkelijk: verwarm de oven voor op 200 °C (airfryer op 180 °C) en leg je groenten ondertussen op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, zout en je favoriete kruiden en schep om. Spreid goed uit en rooster je groenten gemiddeld in 20-25 minuten gaar en licht krokant. Niet vergeten tussendoor ook nog even om te scheppen!
Tip: Check ook Lassie Favo’s: 12x geroosterde groenten uit de oven voor meer inspiratie!
2. Groente grillen op de bbq
Groente grillen op de bbq geeft een heerlijk rokerig aroma. Smeer hiervoor je groenten eerst in met olie (eventueel met kruiden voor extra smaak) en leg ze vervolgens direct op het hete rooster of op dat grillmatje voor je Kamado. Draai ze regelmatig om en bak door tot je groenten gaar zijn en er mooie grillstrepen ontstaan.
Meer weten? Bekijk ook Dit zijn de lekkerste groenten op de BBQ.
3. Groente grillen in de pan
Je kunt ook je groente grillen in een pan. Gewoon in een grillpan, maar ook op de grillplaat of in een contactgrill. Dat werkt allemaal hetzelfde. Zorg ervoor dat je pan of plaat goed heet is, bestrijk de groenten met een klein beetje olie en leg ze erop. Grill tot de groenten gaar zijn (meestal 5-10 minuten), maar wel zonder te veel te draaien en te schuiven. Op die manier krijg je namelijk die strepen!
Welke groente kun je grillen?
Je kunt bijna alle groenten grillen, maar meestal zijn stevige soorten die hun vorm behouden het lekkerst. Je kunt dan denken aan paprika, courgette, aubergine, groene asperges, ui en natuurlijk die maïskolf van de bbq. Maar ook bloemkool, broccoli en wortel uit de oven zijn heerlijk en cherrytomaatjes, champignons en venkel doen het dan weer goed in de grillpan. Het is dus maar net waar je zin in hebt.
3 recepten met groenten om te grillen
Lekker, gezond en net even anders dan anders.
Coleslaw met gegrilde avocado en veggie nuggets
Deze coleslaw met gegrilde avocado en veggie nuggets is een bijzonder gerecht dat laat zien dat je prima plantaardig kunt eten van de bbq. De bite van de veggie nuggets en knapperige groenten uit de coleslaw passen hier namelijk perfect bij de romige avocado van de grill. Lekker met bulgur voor een complete maaltijd!
Gegrilde romainesla met garnalen en crunchy haverrijst
Wist je dat je ook sla kunt grillen? Nee? Nou, dat kan dus wel. Lone Aarup Poulsen laat met dit populaire recept voor gegrilde romainesla met garnalen en crunchy haverrijst zelfs zien dat het verrassend lekker is. Vooral met die krokante haverrijst erbij. Die gaat namelijk hand in hand met de zachte, warme sla!
Rijstsalade met aubergine en pindadressing
Deze rijstsalade met aubergine en pindadressing is een echt zomers gerecht. De combinatie van gegrilde aubergine met frisse sinaasappel en pittige harissa zorgt voor een explosie aan smaak en textuur op je bord. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die romige pindadressing… Kortom: deze moet je geprobeerd hebben!
Tip: Fan van aubergine? Check dan ook 7x gegrilde aubergine (ook uit de oven)!