Bulgur bereiden? Zo doe je dat!

Bulgur bereiden? Zo doe je dat!

Ah, bulgur. Een heerlijk alternatief voor rijst of couscous, maar natuurlijk ook op zichzelf bijzonder lekker. Je kunt er namelijk een heleboel lekkere dingen mee maken. Van salades tot pilaf en van gevulde groente tot zelfs een maaltijdsoep. Bovendien is het hartstikke gezond! Desondanks wordt er toch nog niet heel veel mee gekookt in Nederland. En daarom laten we je graag zien dat bulgur bereiden heel makkelijk is!

Weet wat je eet: wat is bulgur?

Bulgur is een graanproduct dat vooral bestaat uit durum tarwe. Deze tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens gebroken en gemalen tot grove stukjes. Hierdoor krijg je een soort kleine balletjes die kleiner zijn dan rijst, maar weer groter dan couscous. Het wordt vooral gebruikt als basis voor gerechten uit Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Moet je bulgur koken of wellen?

Bij bulgur bereiden vragen mensen zich vaak af: moet ik de bulgur koken of wellen? Het antwoord: dat ligt eraan. Grove bulgur moet je vaak koken, fijne bulgur kun je meestal gewoon even wellen. Op ideale bereiding staat vaak op de verpakking aangegeven. De Lassie Bulgur die je gewoon in de supermarkt koopt, hoef je in ieder geval alleen maar even te wellen. Lekker makkelijk!

Hoe lang moet bulgur koken?

Bulgur bereiden gaat lekker snel. Daarom is het ook zo populair. Als je het kookt, is het vaak in 10 tot 15 minuten wel gaar. Over het algemeen duurt wellen wat langer … maar niet bij Lassie! Onze bulgur is al deels gegaard voor het drogen, waardoor je deze in slechts 10 minuutjes al helemaal gaar en warm is. Zo kun je lekker snel aan tafel!

En hoeveel water moet ik gebruiken?

Bij te weinig water nemen de korrels niet voldoende vocht op en worden ze niet gaar. Dat wil je niet, dus kun je beter wat meer water gebruiken. Met twee keer zoveel water als bulgur zit je altijd goed. Zo weet je zeker dat het goed gaar wordt. Eventueel kun je het nog afgieten in een zeef en het overtollige vocht er met een lepel uitdrukken voor een lekker luchtige bordje!

Bulgur bereiden in 4 stappen

Bulgur bereiden is dus heel eenvoudig. In 4 stappen zet je al iets lekkers op tafel:

  1. Meet ongeveer 75 gram bulgur per persoon af en doe in een pan met 2 keer zoveel kokend water.
  2. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten staan.
  3. Giet de bulgur af in een zeef en druk het teveel aan vocht eruit.
  4. Schep nog even om met wat peper, zout en/of olijfolie en serveer!

Extra lekkere opties

Er zijn heel veel manieren om het extra lekker te maken. Je kunt bijvoorbeeld je bulgur bereiden met bouillon in plaats van water, voeg een laurierblad of teentje knoflook aan het water toe of wel het in een mix van water en vruchten- of groentesap. Je kunt ook je bulgur bereiden zoals Turkse rijst. Dan bak je het eerst even aan in wat olie of boter. Zo wordt de smaak nog wat nootachtiger!

5 recepten om te proberen

Zo. Nu je weet dat bulgur bereiden heel makkelijk is (en snel!), is het tijd voor een paar van onze lekkerste gerechten met het goedje. Dit zijn onze favorieten:

Minestrone met pesto
Minestrone met pesto

Bonus

Krijg je er geen genoeg van? Of wil je nóg sneller en makkelijker bulgur bereiden? Check dan al onze bulgur recepten, laat je inspireren door onze lekkerste bulgur salades of ga meteen aan tafel met onze voorgestoomde, kant-en-klare bulgur. Die is vaak al klaar in 2 minuten!

Recente blogs

Ontdek onze recepten