Bulgur bereiden? Zo doe je dat!

13 februari 2023 – Leestijd 4 minuten
491 Bulgur Kip rode ui en dadels

Ah, bulgur. Een heerlijk alternatief voor rijst of couscous, maar natuurlijk ook op zichzelf bijzonder lekker. Je kunt er namelijk een heleboel lekkere dingen mee maken. Van salades tot pilaf en van gevulde groente tot zelfs een maaltijdsoep. Bovendien is het hartstikke gezond! Desondanks wordt er toch nog niet heel veel mee gekookt in Nederland. En daarom laten we je graag zien dat bulgur bereiden heel makkelijk is!

Weet wat je eet: wat is bulgur?

Bulgur is een graanproduct dat vooral bestaat uit durum tarwe. Deze tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens gebroken en gemalen tot grove stukjes. Hierdoor krijg je een soort kleine balletjes die kleiner zijn dan rijst, maar weer groter dan couscous. Het wordt vooral gebruikt als basis voor gerechten uit Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Moet je bulgur koken of wellen?

Bij bulgur bereiden vragen mensen zich vaak af: moet ik de bulgur koken of wellen? Het antwoord: dat ligt eraan. Grove bulgur moet je vaak koken, fijne bulgur kun je meestal gewoon even wellen. Op ideale bereiding staat vaak op de verpakking aangegeven. De Lassie Bulgur die je gewoon in de supermarkt koopt, hoef je in ieder geval alleen maar even te wellen. Lekker makkelijk!

Hoe lang moet bulgur koken?

Bulgur bereiden gaat lekker snel. Daarom is het ook zo populair. Als je het kookt, is het vaak in 10 tot 15 minuten wel gaar. Over het algemeen duurt wellen wat langer … maar niet bij Lassie! Onze bulgur is al deels gegaard voor het drogen, waardoor je deze in slechts 10 minuutjes al helemaal gaar en warm is. Zo kun je lekker snel aan tafel!

En hoeveel water moet ik gebruiken?

Bij te weinig water nemen de korrels niet voldoende vocht op en worden ze niet gaar. Dat wil je niet, dus kun je beter wat meer water gebruiken. Met twee keer zoveel water als bulgur zit je altijd goed. Zo weet je zeker dat het goed gaar wordt. Eventueel kun je het nog afgieten in een zeef en het overtollige vocht er met een lepel uitdrukken voor een lekker luchtige bordje!

Bulgur bereiden in 4 stappen

Bulgur bereiden is dus heel eenvoudig. In 4 stappen zet je al iets lekkers op tafel:

  1. Meet ongeveer 75 gram bulgur per persoon af en doe in een pan met 2 keer zoveel kokend water.
  2. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten staan.
  3. Giet de bulgur af in een zeef en druk het teveel aan vocht eruit.
  4. Schep nog even om met wat peper, zout en/of olijfolie en serveer!

Extra lekkere opties

Er zijn heel veel manieren om het extra lekker te maken. Je kunt bijvoorbeeld je bulgur bereiden met bouillon in plaats van water, voeg een laurierblad of teentje knoflook aan het water toe of wel het in een mix van water en vruchten- of groentesap. Je kunt ook je bulgur bereiden zoals Turkse rijst. Dan bak je het eerst even aan in wat olie of boter. Zo wordt de smaak nog wat nootachtiger!

Kun je ook bulgur koken in de magnetron?

Het is makkelijker om het te bereiden in een pan, maar je zou bulgur ook kunnen klaar kunnen in de magnetron. Mix hiervoor 1 deel bulgur met 2 delen water in een magnetronbestendige bak of schaal en dek goed af. Verwarm het geheel 2-3 minuten op maximale stand en laat nog 5-10 minuutjes staan. Proef of het gaar is. Zo ja, roer even door met een vork en je bent klaar om te serveren!

5 recepten om te proberen

Zo. Nu je weet dat bulgur bereiden heel makkelijk is (en snel!), is het tijd voor een paar van onze lekkerste gerechten met het goedje. Dit zijn onze favorieten:

Pistacheköfte met aubergine
Een recept voor Turkse bulgur pilavi met de bekende gehaktworstjes. Lekker met feta en granaatappelpitjes. Succes verzekerd.

Pittige bulgursalade met makreel
Knapperige little gem, frisse munt, pittige harissa en gerookte makreelfilet. Alle smaken in één gerecht. Een echt feestje op je bord!

Aubergine gevuld met pilav (vegetarisch)
Houd je niet van aubergine of kun je er geen vinden? No worries. Je maakt dit recept net zo goed met courgettes of paprika’s. Altijd goed!

Kip met bulgur, rode ui en dadels
Smaakmakers in dit gerecht? Sinaasappels en kaneel. Een toffe combinatie die je niet vaak ziet bij het avondeten. Maar wel heel lekker!

Minestrone met pesto (vegan)
De bulgur in dit recept geeft net even wat meer body aan de Italiaanse klassieker, waardoor het een echte maaltijdsoep wordt. Hoef je verder niks meer bij te serveren!

    Minestrone met pesto
    Minestrone met pesto

    Bonus

    Krijg je er geen genoeg van? Of wil je nóg sneller en makkelijker bulgur bereiden? Check dan al onze bulgur recepten, laat je inspireren door onze lekkerste bulgur salades of ga meteen aan tafel met onze voorgestoomde, kant-en-klare bulgur. Die is vaak al klaar in 2 minuten!

    Veelgestelde vragen over dit onderwerp

    Hoe moet je bulgur bereiden?

    Bulgur bereiden is heel eenvoudig. Op de verpakking staat of je het moet koken of wellen. Lassie bulgur hoef je in ieder geval alleen maar even te wellen. Hiervoor breng je eerst water aan de kook: 200ml per 100 gram bulgur. Doe er vervolgens de bulgur bij en laat 10 minuten staan met de deksel op de pan. Eventueel giet je het af in een zeef en druk je met een lepel al het overtollige vocht eruit. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper en klaar!

    Hoe lang moet bulgur koken?

    Hoe lang bulgur moet koken is afhankelijk van de grootte van de korrels. Een grove soort doet er vaak wat langer over dan een fijne soort. Bij Lassie hebben we je bulgur echter al een beetje voorgegaard. Daardoor is ‘ie nog sneller klaar! Vaak hoef je het maar een minuut of 10 te wellen en dan is het al klaar om te serveren. Lekker snel dus. En dat is ook precies waarom we er zo graag mee koken!

    Hoeveel bulgur per persoon heb je nodig?

    Gemiddeld heb je 75 gram bulgur (onbereid) nodig als verantwoorde basis voor je maaltijd. Tijdens het wellen nemen de gedroogde korrels nog wat vocht op en dus wordt het wel wat zwaarder als het eenmaal op je bord ligt. Kinderen eten soms wat minder en grote eters wat meer. Het ligt ook aan het gerecht: in een bulgursalade kun je vaak wel wat meer kwijt dan wanneer je het gebruikt om je soep wat body te geven!

    Kun je bulgur bereiden in een rijstkoker?

    We raden het je niet aan (want bulgur bereiden door het te wellen in een pannetje is veel makkelijker), maar je zou bulgur die je moet koken in plaats van wellen best in een rijstkoker kunnen maken. Gebruik dan wel iets minder water. Voeg de bulgur en het water toe aan het inzetstuk en zet de rijstkoker op de kookstand. Laat hem nog wel even een kwartiertje rusten om zachtjes na te stomen en zeker te weten dat al het vocht opgenomen of verdampt is!