Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 125 g kastanjechampignons, fijngehakt
  • 150 g Lassie Risotto rijst
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 125 ml droge witte wijn
  • 500 ml warme groentebouillon (van tablet)
  • 2 el crème fraîche
  • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 4 el bloem
  • 3 eieren
  • 150 g paneermeel
  • 1 bol mozzarella (125 g)
  • olie, om te frituren
  • 100 g groene pesto, om te dippen
  • Extra nodig: bakpapier

Optioneel:

  • 20 g gedroogde paddenstoelen

Bereidingswijze

  1. Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie. Fruit de sjalot 1 minuut. Schep de champignons erdoor en bak 3 minuten. Schep de rijst en de tijm erdoor en bak 1 minuut, totdat de rijst glazig is.
  2. Schenk de wijn erbij en laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg vervolgens in delen de bouillon toe. Kook de rijst in 18-20 minuten beetgaar. Voeg pas een nieuwe scheut bouillon toe als een vorig deel volledig door de rijst is opgenomen.
  3. Neem de risotto van het vuur. Meng de crème fraîche, de Parmezaanse kaas en peper naar smaak door de risotto. Spoel een diep bord af en laat goed uitlekken. Droog niet, zo plakken de korrels niet vast. Schep de risotto in het bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de risotto af en zet minstens 8 uur in de koelkast om stevig te worden.
  4. Snijd van de mozzarella 24 kleine blokjes. Strooi de bloem op een bord. Klop de eieren in een diep bord los. Strooi ook het paneermeel op een bord. Verdeel de risotto in 24 porties. Rol elke portie met vochtige handen tot een balletje. Stop in elk balletje een stukje mozzarella en rol goed dicht.
  5. Rol de risottoballetjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopt ei en het paneermeel. Rol ze voor een extra krokante korst nogmaals door het ei en het paneermeel. Bewaar de balletjes op een schaal met bakpapier in de koelkast (of vries ze in, zie tip).
  6. Verhit de olie om te frituren tot 180 ºC. Bak de risottoballetjes in 4 minuten goudbruin en krokant. Serveer met de groene pesto om te dippen.

Tip: Voeg voor een extra intense paddenstoelsmaak 20 g geweekte en fijngesneden gedroogde paddenstoelen aan de risotto toe.

Tip: Bij het openbreken van het rijstballetje trekt de kaas draden tussen de beide helften alsof ze met een telefoondraad - voor wie zich dat nog kan herinneren! – met elkaar verbonden zijn. Dat verklaart de naam suppli al telefono. De risottoballetjes worden op Sicilië ook wel arancini genoemd, omdat ze doen denken aan kleine sinaasappels. Ze worden ook vaak van een restje risotto gemaakt en ingevroren. Bak de bevroren risottoballetjes dan 1 minuut extra in de hete olie.

Bevat p. stuk: 150 kcal, 4 g eiwit, 10 g vet waarvan 3 g verzadigd, 11 g koolhydraten en 1 g voedingsvezel

In dit recept wordt gebruik gemaakt van

Risottorijst

Risottorijst

De bereiding van risotto rijst vraagt om wat extra tijd en aandacht, maar het resultaat is heerlijk. De korrels nemen tijdens het koken veel vocht op, wat de rijst lekker zacht en smeuïg maakt.

Bekijk product

Ontdek onze recepten