Zelf kip kerrie recepten maken: makkelijk & snel!

05 maart 2023 – Leestijd 4 minuten
Kerriekip blog

Zelf kip kerrie maken is heel makkelijk. En met onze snelle kip kerrie recepten is het ook nog eens zo gepiept. Dat scheelt je weer een ritje naar de plaatselijke toko en het is bovendien vaak ook nog veel lekkerder. Kortom, allemaal redenen om je keuken in te duiken en lekker aan de slag te gaan met onze makkelijke kip kerrie recepten. Lekkere gerechten boordevol groenten, met en zonder ananas of saus. Er is voor ieder wat wils!

Indisch vs. Surinaams

Er zijn verschillende kip kerrie recepten. De meest bekende zijn de ajam kerrie (Indisch) en de massala kip (Surinaams). Het verschil zit ‘m daarbij in vooral in de gebruikte kruiden. Waar je in de Indische variant naast kerrie ook smaakmakers als laos en trassi terugvindt, wordt er in de Surinaamse versie gebruikt gemaakt van een massala kruidenmix met onder andere koriander, komijn, mosterdzaad en peper. Allebei hartstikke lekker!

Zo kun je zelf kip kerrie maken

Zelf kip kerrie maken is best makkelijk. Je moet alleen even bedenken wat je precies wilt eten: kip in kerriesaus als in een curry of gewoon gebakken kip met kerriekruiden of massala. Check daarvoor onderstaande basis kip kerrie recepten:

Kip kerrie maken met saus

Eén van de populairste kip kerrie recepten is kip in kerriesaus. Die kun je natuurlijk ook op meerdere manieren maken, maar in de basis zijn de stappen altijd hetzelfde:

  1. Bestrooi 300 gram kip met 1 eetlepel kerrie poeder (eventueel met peper en zout)
  2. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de kip rondom goudbruin
  3. Voeg 200 ml kokosmelk, crème fraiche of kookroom toe
  4. Roer goed door en stoof de kip langzaam gaar
  5. Stoof groenten mee (optioneel) en serveer met rijst

Kip kerrie maken zonder saus

Ook kip kerrie maken zonder saus is super makkelijk:

  1. Meng 1 eetlepel kerriepoeder met 2 eetlepels olie en marineer hierin 300 gram kip
  2. Bak de kip in een pan goudbruin en gaar
  3. Serveer met je favoriete toppings op een broodje of maak er een lekkere nasi van!

En zo maak je het extra lekker

Bij de eerste stappen van bovenstaande kip kerrie recepten kun je natuurlijk toevoegen wat je wil. Knoflook, gember, ui, een chilipepertje … het kan allemaal. Daarnaast is het ook hartstikke lekker om de kerriekip vlak voor het serveren te bestrooien met je favoriete toppings. Probeer eens verse koriander of selderijblad, zelfgemaakte sambal, taugé, zoetzure groenten of natuurlijk een paar blokjes ananas bij je gerecht!

Inspiratie: 3x lekkere, gezonde en makkelijke kip kerrie recepten

Zo. Nu weet je hoe je een lekkere kerriekip bereidt. Maar voor een volledige maaltijd moet er natuurlijk nog wel wat bij: lekkere groente op een gezonde basis van rijst! Om je op weg te helpen lekker, gezond én gevarieerd te koken, hebben we 3 makkelijke kip kerrie recepten voor je verzameld en op een rijtje gezet. Bekijk ze allemaal, laat je inspireren en ontdek je nieuwe favoriet!

Ana-nasi

Kip kerrie maken voor bij nasi is ontzettend lekker. Bij Lassie doen we er graag nog wat ananas en gegrilde paksoi bij (of sugarsnaps en rode paprika) en zo maken we onze populaire ana-nasi. Een tikkeltje pittig en friszoet tegelijkertijd. Een feestje op je bord én een feestje in je mond.

Romige kipkerrie met doperwtjes

De romige kipkerrie met doperwtjes is één van kip kerrie recepten met saus. Dit recept is namelijk niet alleen lekker, maar zit met de rode uien, paprika’s en doperwtjes ook boordevol groenten én hij staat binnen een kwartiertje op tafel. Kortom, alles wat je nodig hebt voor een snelle, lekkere doordeweekse maaltijd.

Massala kip met spinazie en gele rijst

Smullen op z’n Surinaams. Dat doe je zeker weten met dit heerlijke kip kerrie recept. Deze massala kip met spinazie en gele rijst is speciaal voor Lassie ontwikkeld door Surifood-expert en kookboekenschrijfster Jennifer Jessica … en dat proef je terug! Je kun de kip in dit gerecht ook vervangen door eieren voor als je een dagje vegetarisch wilt eten.

Tip: Vond je dit gerecht wel lekker? Check dan ook Jennifer’s Surinaamse recepten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is kip kerrie?

Kip kerrie is één van de populairste gerechten in Nederland. Oorspronkelijk komt het uit India, maar inmiddels vind je het over de hele wereld terug. Met name de Surinaamse kip masala, de Indonesische ajam kerrie en de curry madras zijn de bekende gerechten. Stuk voor stuk lekkere varianten met een nét even andere kruidenmix. Zeker het proberen waard!

Hoe kun je kip kerrie maken?

Je kunt droge kip kerrie maken of de kip stoven in een kerriesaus. Voor de droge variant marineer je de kip in een mengsel van kerriepoeder en olie en bak je de kip gaar in een hete pan. Kip in kerriesaus maak je door de kip eerst te bestrooien met kerriepoeder en deze rondom bruin te bakken. Vervolgens voeg je kokosmelk, crème fraîche of kookroom toe en stoof je de kip langzaam gaar. Super simpel!

Welke groenten serveer je bij kip kerrie?

Kip kerrie smaakt goed bij een heleboel groenten! Lekker met wortelen of doperwten, maar ook met paprika, sperziebonen, sugarsnaps, bloemkool en broccoli. Of serveer met zoetzure komkommer, champignons, tomaten of prei. Je kunt er allerlei kanten mee op. Kip kerrie is een echte allemansvriend!

Hoe lang kun je kip kerrie bewaren?

Heb je toch nog een beetje kip kerrie over? Laat de maaltijd dan zo snel mogelijk afkoelen en doe het in een goed afsluitbaar bakje of zakje. Daarin kun je het nog wel 2 dagen bewaren in de koelkast of zelfs tot 3 maanden in de vriezer. Je hoeft het dan alleen nog maar op te warmen in een pannetje of in de magnetron. Zo kun je snel nog een keer genieten!