Bereidingswijze
- Wel de rozijnen 10 min. in warm water en laat uitlekken op een zeef.
- Snijd het vanillestokje open en schraap met een mesje het zwarte merg eruit. Schenk de melk in een steelpan met dikke bodem en breek het ei erboven. Voeg de suiker, kaneel en het vanillemerg toe en klop alles met een garde tot een egaal mengsel. Voeg ook de Lassie Dessertrijst en rozijnen toe.
- Breng het mengsel op matig hoog vuur al roerend aan de kook. Kook het mengsel vervolgens op lager vuur al roerend in 14 min. gaar. Blijf roeren tot er een romig stevig mengsel ontstaat.
- Neem de pan van het vuur en laat het mengsel 5 min. iets afkoelen en steviger worden. Verwarm de oven op 180 °C. Vet een cakevorm (25 - 30 cm) in met een beetje neutrale olie en bedek de bodem met een lange reep bakpapier. Snijd de appels elk in 20 parten.
- Doe het mengsel over in de vorm, strijk de bovenkant glad en trek een gootje met een lepel. Vul het gootje met lemon curd en leg de partjes appel er dakpansgewijs op. Bestrijk de partjes met nog een beetje lemon curd.
- Bak de rijstbodem in de oven in 35 min. goudbruin. Laat 5 min. in de vorm afkoelen. Neem de rijstbodem uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. Zet de rijstbodem op een rechthoekige schaal en serveer naar wens met slagroom.
Tip: Vervang de melk eens door amandelmelk.
Tip: Vervang voor een wat kruidigere rijstbodem de kaneel eens door koekkruiden en garneer de bovenkant na het bakken met flinterdunne plakjes gekonfijte gember.
Bevat p.p: 255 kcal. 6 g eiwit, 5 g vet waarvan 3 g verzadigd, 45 g koolhydraten en 1 g voedingsvezel