Paksoi. Je vindt ‘m steeds vaker in een zakje roerbakgroenten en ook los komt de frisse, knapperige groente steeds vaker op tafel. Maar is paksoi gezond? En zo ja, hoe gezond is paksoi dan?
Hierom is paksoi gezond
Paksoi is best gezond. De groente zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het bijvoorbeeld veel vitamine A, C en K en er zitten ook belangrijke mineralen als kalium en ijzer in. Allemaal goed voor je lijf en je gezondheid.
- Vitamine A
Paksoi is rijk aan vitamine A. Met 100 gram van de groente krijg je ongeveer al ⅓ van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Belangrijk, want vitamine A speelt een grote rol in de algehele gezondheid. Het is bijvoorbeeld goed voor je ogen, het draagt bij aan een sterk afweersysteem en het helpt je je huid en haar gezond te houden.
- Vitamine B11 (foliumzuur)
Er zit best wat vitamine B11 of foliumzuur in paksoi. Die vitamine heb je onder andere nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Voor een goede werking van het lichaam dus. Maar het is ook een belangrijke voedingsstof voor groei en ontwikkeling. Vooral bij ongeboren kinderen. Zet dus vooral die roerbakschotel met paksoi op tafel als je zwanger bent!
- Vitamine C
Vitamine C is misschien wel één van de bekendste vitamines en paksoi zit er vol mee. Het is goed voor de weerstand, maar het is ook een antioxidant die je lichaamscellen beschermt tegen schadelijke stofjes. En daarnaast is het ook nog eens goed voor de opname van ijzer en voor je bindweefsel. Of anders gezegd: voor een stevig lichaam met genoeg energie voor je spieren en organen.
- Vitamine K
Naast vitamine A, B11 en C bevat een paksoi ook heel wat vitamine K. Die heb je nodig voor een goede bloedstolling. Het zorgt ervoor dat het bloeden snel stopt als je een wondje hebt en dat die wond snel kan genezen. Ondertussen helpt het je lichaam ook bij het opbouwen en sterk houden van je botten.
- Verschillende mineralen
Er zitten verschillende mineralen in paksoi. Niet heel veel, maar van alles wel een beetje. En met name kalium, calcium en ijzer. Die stofjes helpen je hart en spieren goed te werken, houden je tanden en botten sterk en zorgen ervoor dat er genoeg zuurstof in je bloed zit, zodat je genoeg energie hebt.
Tip: Vitamine C en B11 zijn wateroplosbare vitamines die tijdens het koken deels in het kookwater terecht kunnen komen. Die gooi je in principe dus weg. Maar je kunt paksoi gelukkig ook rauw eten of even stomen, wokken of grillen. Lees hier meer over de bereiding van paksoi.
Lekker laag in calorieën
Paksoi bestaat voor een groot deel uit water. Er zitten dus ook bijna geen vetten en suikers in. Daardoor is de groente laag in calorieën. Het bevat ongeveer zo’n 14 kcal per 100 gram. Je kan er dus lekker veel van eten zodat je wél vol gevoel hebt, maar niet zoveel calorieën binnen krijgt. Handig als je wat wilt afvallen!
3 gezonde recepten met paksoi
Je weet nu dat paksoi gezond is, dus is het hoog tijd om te gaan koken met deze groenten. Deze 3 recepten zijn gezond, lekker en makkelijk te maken:
Meergranenrijst met Oosterse paksoi en sesam
Deze meergranenrijst met Oosterse paksoi en sesam is een vegetarisch gerecht met extra vezels en eiwitten in de rijst, veel groenten en een eitje on top. Lekker op smaak gebracht met gember, ketjap en een drupje sriracha voor een spicy kick!
Kip met paksoi en cashewnotenrijst
Dit recept voor kip met paksoi en cashewnotenrijst is misschien wel één van onze meest populaire recepten. Logisch ook, want het is een gezond gerecht dat dankzij de teriyakisaus vol smaakt zit én in een kwartier op tafel staat. Altijd goed.
Thaise roerbak van garnalen, paksoi en pinda’s
Houd je wel van garnalen? Dan moet je deze Thaise roerbak met garnalen, paksoi en pinda’s eens proberen. Met frisse limoen en gember, Thaise vissaus en een rood pepertje is iedere hap van dit gerecht weer een feestje. Zeker weten.
Meer inspiratie nodig?
Staat je favoriet er niet tussen? Of heb je bijvoorbeeld ook nog wat peultjes of een paprika liggen? Check dan Rijst met paksoi (top 10 recepten) en ontdek de lekkerste recepten voor kip kerrie, een poké bowl of tjap tjoy zoals van de Chinees!