2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

7 onmisbare paella ingrediënten

9 dec. 2025 – Leestijd 4 minuten
Paella Rijst Paella Met Kip En Garnalen

Een goede paella bestaat uit een paar ingrediënten en smaakmakers die samen zorgen voor die authentieke smaak, geur en structuur waar de Spaanse klassieker zo beroemd om is. En wij zetten die onmisbare paella ingrediënten voor je op een rijtje. 

1. Rijst

Rijst vormt de absolute basis van je paella en dus is het extra belangrijk om de juiste rijstsoort te gebruiken. Voor een paella wil je een ronde, kortkorrelige rijst die veel smaak absorbeert zónder zacht of papperig te worden. Denk aan bomba, redondo of natuurlijk onze eigen Lassie Paellarijst. Die blijven na het koken wat steviger. Bovendien zorgen die beter voor de soccarat: het lichte, krokante laagje op de bodem waar iedereen zo dol op is!

Tip: Lees ook Welke rijst gebruik je voor paella?.

 

2. Bouillon

Paellarijst neemt veel vocht en smaak op. Een goede bouillon zorgt daarmee automatisch voor een rijke en diepe paellasmaak. Het maakt daarbij in principe niet uit of je groente-, vis- of kippenbouillon gebruikt, zolang-ie maar goed op smaak is. Al helpen die kruiden en andere smaakmakers daar natuurlijk ook bij.

 

3. Saffraan

Saffraan is misschien wel het meest bekende paella ingrediënt. Deze kleine, rode draadjes geven paella’s namelijk die gouden kleur, een bloemig aroma en een warme, aardse smaak. Ja, het is duur. Maar aan de andere kant: een klein snufje is genoeg voor een hele pan en het hoort écht bij een traditionele paella. 

Tip: Kun je geen saffraan vinden? Gebruik dan een klein beetje kurkuma om je gerecht diezelfde gele kleur te geven!

 

4. Kruiden & specerijen

Naast paella ingrediënten als bouillon en saffraan zijn ook deze kruiden en smaakmakers onmisbaar:

  • olijfolie om in te bakken en voor een mediterrane smaak
  • sofrito (een mix van ui, knoflook, tomaten en paprika’s) voor een hartige basis
  • gerookt paprikapoeder (pimentón) voor een rokerige toets
  • rozemarijn voor een beetje extra kruidigheid (optioneel)

Tip: Je kunt natuurlijk ook je eigen paella kruiden maken om altijd een kant-en-klare kruidenmix bij de hand te hebben! 
 

5. Vlees of vis

Niet elk recept vraagt vlees of vis, maar vaak vormen die wel een belangrijk onderdeel van een paella. Een traditionele paella Valenciana maak je bijvoorbeeld met kip en konijn. En garnalen, mosselen, inktvis of witvis horen dan echt weer bij een paella de marisco. Chorizo is niet per se traditioneel, kun je wel toevoegen om je gerecht die Spaanse smaak te geven. Snel en makkelijk.

 

6. Groenten

Een paella kan natuurlijk ook niet zonder groenten. Groenten zorgen voor een zachte, frisse bite en brengen daarmee balans ten opzichte van het hartige van vlees of vis. Paprika en tomaat zitten er bijna altijd wel in, maar erwtjes of snijbonen doen het vaak ook goed. Andere groenten die je kan gebruiken zijn spinazie, wortel, groene asperges, courgette en aubergine. Peulvruchten als witte bonen geven je (vegetarische) paella daarbij ook een lekker stevige bite!

Tip: Lassie BijnaKlaar Paella is al op smaak gebracht, voorgekookt én voorzien van wat groenten. Daarmee zorg je in nog geen 3 minuten voor een lekkere basis van een paella!

 

7. Toppings

Je paella is pas echt af met een paar toppings. Leg die mosselen en garnalen dus vooral bovenop, serveer met citroenpartjes voor extra frisheid en bestrooi het geheel nog even met verse peterselie. Dat is niet alleen lekker, maar zo ziet je paella er ook nog eens feestelijk uit. En laten we eerlijk wezen: paella eten ís ook een feestje.

 

Aan de slag met je paella ingrediënten!

Zo. Nu weet je welke paella ingrediënten je nodig hebt om een heerlijk gerecht op tafel te zetten. Benieuwd naar onze lekkerste recepten? Onze paella met vis is een echte klassieker en ook die paella met kip en garnalen doet het altijd goed aan tafel.  

Check dus vooral even deze 5 makkelijke paella recepten voor wat inspiratie!