Woensdag gehaktdag: 10x inspiratie voor rijst met gehakt

13 februari 2023 – Leestijd 5 minuten
431 Halfvolkoren Toverrijst Gehaktballetjes en champignons in tomatensaus kp

Gehakt is een veelzijdig vleesproduct waar je heel veel kanten mee op kunt. Je maakt er bijvoorbeeld balletjes van, hamburgers, gehaktbrood, köfte en ga zo maar door. En met rijst kun je toevallig óók heel veel verschillende dingen maken. Roerbak- en ovenschotels, nasi, risotto, paella … you name it. Rijst met gehakt is dus een combinatie waar je heel erg veel verschillende gerechten mee kunt maken. En daarom hebben we 10 van onze favoriete recepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk ze allemaal en ontdek jouw favoriete rijstgerecht met gehakt!

Rijst met gehakt recepten

Bij Lassie houden we van lekker en gezond koken zonder gedoe. Maar we zijn ook gek op gevarieerd eten. Daarom hebben we een een uitgebreide lijst voor je samengesteld met allerlei verschillende recepten. Van rijst met gehaktballetjes tot aan complete rijstschotels en met een heleboel soorten groenten. Zo zit er altijd wel iets bij waar je zin in hebt of met ingrediënten die je toevallig nog hebt liggen!

Rijst met gehaktballetjes in tomatensaus

Rijst met gehakt en tomatensaus. Met balletjes in tomatensaus om precies te zijn. Een klassieke combinatie waar iedereen gek op is. Vooral kinderen. En daarom starten we onze lijst met inspirerende rijstgerechten met gehakt met een kidsproef gerecht: gehaktballetjes met champignons in tomatensaus!

gehaktballetjes met champignons in tomatensaus!
gehaktballetjes met champignons in tomatensaus!

Gebakken rijst met gehakt

Gebakken rijst met gehakt is nog zo’n klassieker waar je blij van wordt. En deze pittige nasi goreng met broccoli is daar een perfect voorbeeld van. Met ook wortel en paprika een gezond gerecht boordevol groenten, op smaak gebracht met ketjap en sambal en in 20 minuten op tafel. Perfect voor die doordeweekse drukke dagen!

Tip: Check ook alle gebakken rijst recepten voor nog meer lekkere, simpele en snelle gerechten!

Italiaanse rijstschotel van met gehakt

Van een Indonesische nasi gaan we naar een Italiaanse schotel met risottorijst. Lekker comfort food, maar dan zonder gedoe ... en zonder (veel) afwas! Deze Italiaanse gehaktschotel met spinazie maak je namelijk gewoon in één pan. Handig! En bovendien gaat er zo geen greintje smaak verloren. Voeg geitenkaas of Parmezaan toe voor nóg meer smaak!

Rijst met gehakt en sperziebonen

Bij rijst met gehakt en sperziebonen denk je misschien al gauw aan rendang. Althans, wij wel. Want het populaire stoofgerecht is ook uitgeroepen tot één van de lekkerste gerechten ter wereld. Wij maken ‘m echter niet met stoofvlees, maar gewoon met gehaktballetjes. Daardoor zijn deze rendangballetjes met boontjes en paprika een stuk sneller klaar!

Tip: nog meer rijst met gehakt en boontjes

Wil je wel rijst met gehakt en boontjes eten, maar eten er kinderen mee en kan het dus wel een tikkeltje minder kruidig? Snappen we. Daarom ontwikkelden we deze kindvriendelijke zoete ketjaprijst met kerriegehakt en boontjes. Lekker met seroendeng, atjar ketimoen en wat sambal voor als je zelf toch wat meer pit wilt!

Thais pittig gehakt

Over pit gesproken … houd je wel van een beetje spicy gerechten? Probeer dan deze Thaise roerbak met pittig gehakt. Met een rode of groene peper én Thaise rode currypasta zetten we het hart van echte heatlovers in vuur en vlam. En hun mond ook, dus zet maar vast een glaasje melk of kannetje water klaar bij dit gerecht. Serveer met dun gesneden bosui!

Rijst met gehakt en feta

Gehakt en kaas zijn ook twee handen op één buik. En al helemaal in deze Mexicaanse bowl met Tover Zilver rijst! Het zoutige van de feta gaat namelijk perfect samen met het vet van het vlees en de Mexicaanse tacokruiden. En de zachte textuur past ook goed bij de bite van de maïs, zwarte bonen en knapperige paprika. Kortom, een heerlijk gerecht!

Mexicaanse bowl met half volkorenrijst
Mexicaanse bowl met half volkorenrijst

Moussaka met basmatirijst

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht. Een soort lasagne, maar dan anders. Zeker in deze variant. Bij Lassie maken we moussaka namelijk met rijst in plaats van de traditionele laagjes aardappel. Griekse rijst met gehakt , een laagje groenten en geraspte kaas. Een heerlijke combinatie. Alleen nog even in de oven schuiven!

Snelle chili con carne

Nog zo’n klassiek recept: chili con carne met Mexicaanse rijst. Gestoofd rundvlees met maïs, paprika en een bonenmix. Op smaak gebracht met uien, knoflook, komijn en 1 el oregano. In deze snelle chili con carne gebruiken we trouwens geen pepers, zodat ook de kids er van zullen smullen. Kun je er altijd zelf nog bij doen. En voeg ook eens wat tortilla chips en zure room toe!

Tip: deze chili wordt nog lekkerder als je ‘m een nachtje in de koelkast bewaard!

Rijst met gehakt en courgette

Simpel, lekker en in 20 minuten klaar. Boordevol groenten als aubergine en courgette.Vol van smaak door de verse basilicum, zwarte olijven, uien en knoflook. Deze Provençaalse gehaktschotel heeft het allemaal. Puur genieten van een eenvoudig gerecht. Beter wordt het niet. Probeer het recept en ervaar het zelf!

Rijst met gehakt en champignons

We eindigen deze lijst met recepten zoals we ‘m zijn begonnen: met gehaktballetjes. Deze keer niet in tomatensaus, maar in een saus gemaakt van champignons. De broccolirijst met gehaktballetjes in champignonsaus is net even anders dan je gewend bent, maar minstens net zo lekker. Heerlijk gevarieerd eten. Zeker met wat extra tijm!

Nog meer inspiratie nodig?

Wil je nog meer inspiratie en nóg meer ideeën voor rijst met gehakt en groente? Maak bijvoorbeeld eens een klassieke bolognese met rijst of een gevulde paprika met gehakt (ook lekker als gevulde aubergine of gevulde courgette). Ga voor een snelle wok of voor Turkse rijst met köfte. De mogelijkheden zijn eindeloos. Check hier al onze gehakt recepten!