Rijstbodem

Rijstbodem met rood fruit

Personen:
6
Bereidingstijd:
60 minuten
Voedingswaarde:
260 kcal
Download recept

Ingrediënten

  • 500 ml (volle) melk
  • 1 ei
  • 40 g suiker
  • rasp van ½ biologische citroen
  • 100 g Dessertrijst
  • 125 ml slagroom
  • 125 g halfvolle vanillekwark
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 250 g aardbeien of ander vers (rood) fruit
  • verse munt of chocoladesnippers

Bereidingswijze

  1. Schenk de melk in een steelpan en breek het ei erboven. Voeg de suiker en citroenrasp toe en klop alles met een garde tot een egaal mengsel. Voeg ook de Lassie Dessertrijst toe.
  2. Breng het mengsel op matig hoog vuur al roerend aan de kook. Kook het mengsel vervolgens op lager vuur al roerend in 14 min. gaar. Blijf roeren tot er een romig stevig mengsel ontstaat.
  3. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel 5 min. iets afkoelen en steviger worden. Verwarm de oven op 180 °C. Vet een cakevorm (25 - 30 cm) in met een beetje neutrale olie en bedek de bodem met een lange reep bakpapier.
  4. Doe het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de rijstbodem in de oven in 35 min. goudbruin. Laat 5 min. in de vorm afkoelen. Neem de rijstbodem uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
  5. Klop de slagroom met vanillekwark en slagroomversteviger stijf. Zet de rijstbodem op een langwerpige schaal en strijk het slagroommengsel erover. Garneer met de aardbeien of ander rood fruit. Decoreer met munt of chocoladesnippers.

Tip: Een klassieke aardbeienslof wordt vaak gevuld met amandelspijs. Dit kan ook bij deze rijstbodem. Verkruimel hiervoor 150 g amandelspijs boven een kommetje en roer er 2 eetlepels citroensap door. Verdeel dit mengsel over de rijst in de vorm en druk licht aan. Bak dit mengsel volgens het recept.

Tip: Vervang vers rood fruit door rood fruit uit de diepvries dat je in een zeef boven een kom laat ontdooien.

Tip: Garneer deze rijstbodem met gesuikerde amandelen. Rooster 2 eetlepels geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Roer er 1 eetlepel suiker door en laat even smelten. Schep het mengsel op een stuk bakpapier en laat afkoelen, breek de amandelen eventueel weer los en strooi over de rijstbodem.


Bevat p.p: 260 kcal, 7 g eiwit, 12 g vet waarvan 7 g verzadigd, 31 g koolhydraten en 1 g voedingsvezel

In dit recept wordt gebruik gemaakt van

Dessertrijst

Dessertrijst

Lassie Dessertrijst is na slechts 12 minuten koken klaar voor een heerlijk romig toetje. De rijst neemt tijdens het koken veel vocht op, waardoor je dessert een rijke en volle smaak krijgt.

Bekijk product

Ontdek onze recepten