Wat zijn gluten?

01 februari 2023 – Leestijd 2 minuten
1200x660px Wat zijn gluten

Een goed en gevarieerd eetpatroon lijkt voor mensen met een glutenallergie soms een uitdaging. Maar ook voor hen zijn er legio mogelijkheden om een volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Rijst, quinoa en peulvruchten bijvoorbeeld, kun je naar hartenlust eten. Met (de meeste) Lassieproducten zit je dus gebakken bij een glutenvrij dieet!

Had een paar jaar geleden nog bijna niemand van gluten gehoord, nu is ‘glutenallergie’ een veelgehoorde term aan menige lunchtafel. Maar voor veel mensen is gluten een ingewikkeld onderwerp. Want hoe zit het precies: is het voor iedereen slecht? Welke producten bevatten eigenlijk gluten? En kan ik veilig rijst eten met een glutenintolerantie?

Wat is gluten?

Gluten is een groep eiwitten die van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge en gerst (gort). Gluten zit bijvoorbeeld in brood, pasta en koekjes. Het maakt pasta stevig en zorgt dat deeg rijst. Sommige mensen, naar schatting minder dan 5% van de Nederlanders, hebben in meer of mindere mate klachten na het eten van (producten met) gluten. Zij lijden aan coeliakie (glutenintolerantie) of aan glutensensitiviteit en kampen bijvoorbeeld met buikpijn en vermoeidheid na het eten van gluten. Soms zelfs al als ze producten eten waar alleen sporen van gluten inzitten. Maar voor veruit de meeste mensen levert het eten van gluten geen problemen, en is het volkomen veilig.

Zit er gluten in rijst?

Rijst is net als tarwe een graansoort, maar – en daar zit ‘m de verwarring – niet alle graansoorten bevatten gluten. In couscous en bulgur zit bijvoorbeeld tarwe verwerkt, en gort en parelgort bevatten gerst. Die granen moet je dus niet eten als je een glutenallergie hebt. In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan. Twijfel je? Op de producten pagina kan je checken welke allergenen in de producten zitten. Op de verpakking staat het bovendien altijd dikgedrukt als een product tarwe of gerst (gort en parelgort) bevat of kan bevatten.