Samen tegen voedselverspilling

04 juni 2018 – Leestijd 2 minuten
Voedselverspilling

Stel je voor....

Je hebt zin in rijst. Je zet een pan water op en gooit er uit de losse pols rijst bij. Je kijkt, je roert, je twijfelt: genoeg? Voor de zekerheid gooi je nog even door. Eenmaal aan tafel blijkt dat je toch te enthousiast bent geweest. Wat er overblijft verdwijnt in de vuilnisbak. Alweer. Herkenbaar

Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat rijst behalve één van de meest gegeten producten, ook één van de meest verspilde producten is. In bereide toestand, welteverstaan.

Hoe komt dat? Allerlei redenen. Vaak onderschatten we hoeveel rijst uitzet tijdens het koken. Bovendien zijn we bang dat de gekookte rijst de volgende dag niet meer goed is. En omdat rijst betaalbaar is, voelen we het ook niet direct in onze portemonnee.

Begrijpelijk misschien, maar intussen is al die verspilling is zonde van het eten, het geld en onnodig belastend voor het milieu. Daarom vinden van overheid tot keukentafel allerhande initiatieven plaats om voedselverspilling terug te dringen.

Voedselverspillingsproblematiek los je niet zomaar op maar alle beetjes helpen. Dus hebben we een aantal tips en hulpmiddeltjes op een rij gezet. Zo wordt voedselverspilling tegengaan makkelijk, leuk én lekker! Wegen is weten.

Als je weet dat je vaak uit de bocht vliegt, weeg dan de rijst voordat je kookt. Ben je een gemiddelde eter? Weeg dan 75 gram rijst af. Inderdaad, dat ziet er ongekookt bescheiden uit, maar is écht voldoende. Gebruik 15 gram meer of minder als je een grote of kleine eter bent. Portioneren hoef je niet te leren...

…dat hebben we bij Lassie namelijk al gedaan

Speciaal voor mensen zonder weegschaal of gewoon zonder zin of tijd om te wegen heeft Lassie een aantal kant-en-klare rijst en rijst-per-portie-verpakt producten ontwikkeld. Je vindt ze in het productoverzicht.

Gekookte rijst de volgende dag nog gebruiken?

  • Zet je rijstrestje zo snel mogelijk afgedekt in de koelkast.
  • De dag na de (eerste) bereiding is gekookte rijst nog helemaal goed en lekker, mits gekoeld en afgedekt bewaard. Is je bereide rijst ouder? Gebruik de rijst dan niet meer.
  • Onbereide rijst kun je overigens veel langer gebruiken dan de THT-datum aangeeft, mits je ‘m afgedekt, koel en droog bewaart. Sowieso is een afsluitbaar bakje de beste plek om ongekookte rijst in te bewaren.