Dít maakt zilvervliesrijst zo gezond.

30 mei 2018 – Leestijd 2 minuten
604 Panklaar Zilvervliesrijst Miso gebakken rijst boerenkool paddenstoelen

Zilvervliesrijst is supergezond!

Dat heeft alles te maken met het vliesje dat om de korrel zit. Open deur, toch? Maar weet je ook waaróm het zo goed voor je is? Wij wel! Dus maak je op voor een minicollege zilvervliesrijst en leer hoe het precies zit met die bruine rijst en gezondheid!

Zilvervliesrijst is een graag geziene gast aan de tafel van health freaks. Het is namelijk de volkoren tegenhanger van witte rijst en heeft allerlei gezondheidsvoordelen. De rijst heeft een milde, nootachtige smaak en een stevige bite. Het is de ideale basis voor een stevige maaltijd, zoals deze gevulde portobello met tomaten-zilvervliesrijst, of deze heerlijke roodbaars met venkel en zilvervliesrijst. Maar ook in salades doet zilvervliesrijst het erg goed, zie bijvoorbeeld deze Mediterrane salade. Eigenlijk zit zilvervliesrijst bijna elk rijstgerecht als gegoten.

Zo ontstaat zilvervliesrijst

Elke rijstkorrel begint bij de rijstplant. Als de korrels er klaar voor zijn, worden ze verwijderd uit de plant – dat noemen ze ‘dorsen’. Daarna wordt in een speciale molen het kaf gescheiden van de korrel. Vervolgens gaan de korrels door een zeef, et voilà: zilvervliesrijst. Bij witte rijst wordt de korrel nog geslepen en gepolijst, waardoor de zemel (het vliesje) en kiem verloren gaan. De reis van onze rijst kun je hier van A tot Z zien!

Voedingswaarden zilvervliesrijst

Juist het jasje om de zilvervliesrijst is hofleverancier van allerlei goeds voor je gezondheid: veel vezels (die zorgen voor een goede darmwerking en een verzadigd gevoel), eiwitten (voor de opbouw van je spieren), vitamines b, en mineralen zoals fosfor, kalium en magnesium. Onderzoek toont aan dat als je regelmatig volkoren producten zoals zilvervliesrijst eet, je de kans op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker verlaagt. O, en zilvervliesrijst is glutenvrij, net als andere rijst trouwens!

En hoe zit het met koolhydraten?

De vezels in zilvervliesrijst zijn een vorm van koolhydraten. Langzame koolhydraten om precies te zijn, met een zogenaamde ‘lage glycemische index’. De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!