Duurzame Basmatirijst met verifiëring

22 jun. 2022 – Leestijd 6 min

Goed nieuws! Wij lanceren onze duurzame Basmatirijst. Deze Basmatirijst is SRP geverifieerd: hét certificaat voor duurzame rijst. Dat betekent dat alle Lassie Basmatirijst die nu in de winkel ligt op een duurzame manier geteeld is.

Paddy field 3
Paddy field 16

Rijst uit India

Onze Basmatirijst wordt verbouwd in het noorden van India aan de voet van de Himalaya. Door het relatief koele klimaat groeit basmati langzamer dan andere rijstsoorten. Perfect voor Basmatirijst. De zaadjes worden in juni geplant in de teeltvelden en in november geoogst. Zo krijgen aroma’s langer de kans om de specifieke smaak te geven aan de korrel.

Duizenden boeren en hun families in deze regio leven van de opbrengst van hun, vaak kleinschalige, rijstproductie. En voor zo’n 3,5 miljard mensen wereldwijd is rijst de belangrijkste voeding. Maar de teelt heeft ook een keerzijde. Zo is rijst een dorstig gewas: voor 1 kilo rijst is 3000 tot 5000 liter water nodig. Ook komt er bij de manier waarop het gewas groeit (op ondergelopen velden) veel methaangas vrij, een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. In de agrarische sector worden bij de productie van vlees veruit de meeste broeikasgassen uitgestoten. Daarna volgen zuivel, vis en rijst.

Mandi 5

Duurzaamheidsdoelen

Bij Lassie willen we daar niet voor wegkijken. Daarin staan we gelukkig niet alleen. Ook Ebro Foods, moederbedrijf van Lassie en de grootste rijstproducent in de markt, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ebro Foods heeft zich verbonden aan de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Dat zijn, kort samengevat, 17 doelen op om de wereld mooier te maken voor 2030. Zo willen we ons als Ebro Foods inzetten voor gelijkheid, duurzame productie en consumptie van voedsel, het tegengaan van klimaatverandering en het uitbannen van (extreme) armoede en honger.

Dat doen we binnen ons eigen bedrijf, maar ook op plekken waar onze rijst groeit. Zo zetten we ons volop in voor duurzame rijstbouw. In India is dat een project van de lange adem. Maar elke boer die meewerkt, is een stap in de richting van duurzaamheid. Bij Ebro Foods zeggen we: ‘’Er is geen weg naar duurzaamheid, duurzaamheid is de weg.’’

Duurzame rijst

Daarom zijn we extra blij en trots dat Lassie Basmatirijst het keurmerk duurzame rijst heeft gekregen. Lassie Basmatirijst* is dus geteeld door boeren die verantwoord omgaan met mens en planeet. De duurzame rijst herken je aan het keurmerk hiernaast. Dat wordt uitgegeven door het SRP, het Sustainable Rice Platform. In die organisatie werken grote bedrijven in de rijstwereld, rijstboeren, overheden en de Verenigde Naties met elkaar samen met als doel duurzame rijstproductie handen en voeten te geven. Het SRP controleert streng op hoe de teelt uitgevoerd wordt en of boeren hun duurzame bedrijfsvoering kunnen bewijzen.

Plannen

Intussen barsten we van meer duurzame plannen bij Lassie. Zo zijn we volop bezig om onze builtjes te vervangen door afbreekbaar plastic, zodat ze bij het groenafval kunnen. Ook gaan we later dit jaar alle langgraanrijst vervangen door duurzaam gecertificeerde rijst uit Argentinië. Een aantal andere producten is al biologisch gecertificeerd. Verder maken we plannen om behalve duurzame rijst, ook klimaatneutrale rijst te lanceren. Klinkt ingewikkelder dan het is. Met klimaatneutrale rijst bedoelen we dat we de CO2 die we uitstoten bij de productie compenseren met bijvoorbeeld het planten van bomen. En we blijven natuurlijk onze rijstboeren in India en op andere plekken ondersteunen in onze gezamenlijke weg naar een duurzamere wereld.

*met uitzondering van de kant-en-klare basmatirijst (…)