10 snelle en gezonde recepten

5 jan. 2023 – Leestijd 7 min

Laat je inspireren door de lekkerste snelle en gezonde recepten van Lassie. Want gezond koken hoeft niet moeilijk te zijn - of lang te duren.

609 kant en klaar poke bowl rijst Pokébowl knoflook chiligarnalen zeewiersalade

1. Supersnelle rijstschotel met garnalen

Bereidingstijd: 15 minuten

Calorieën: 394 kcal

Met drie kleuren paprika, doperwtjes én een zakje tijgergarnalen bevat deze supersnelle rijstschotel met garnalen heel wat belangrijke vitamines en mineralen. Daarbij staat dit gerecht binnen een kwartiertje al op tafel. Dat maakt het met recht één van onze favoriete snelle en gezonde recepten. Slinger die wok maar vast aan!

2. Voorgestoomde quinoa met gekarameliseerde witlof, ham en gember

Bereidingstijd: 15 minuten

Calorieën: 415 kcal

Witlof en ham zijn een match made in heaven. Maar in dit recept voor quinoa met gekarameliseerde witlof, ham en gember doen we het net even anders. We laten de kaas achterwege, vervangen de aardappelpuree door voorgestoomde quinoa en bakken de witlof zodat ‘ie wat zoeter wordt. Lekker en gezond!

3. Groene bulgursalade met gerookte zalm

Bereidingstijd: 10 minuten

Calorieën: 615 kcal

Bij snelle en gezonde recepten denk je misschien al gauw aan een salade. En terecht, want een salade is over het algemeen snel klaar en bevat een heleboel gezonde dingen. Zo ook deze groene bulgursalade met gerookte zalm en avocadodressing. Die zit bijvoorbeeld boordevol gezonde vetten. Heb je ook nodig!

Tip: Nog meer inspiratie? Check ook onze favoriete vegan salades!

4. Nasi goreng met omelet

Bereidingstijd: 15 minuten

Calorieën: 465 kcal

Ja, ook als je gezond wil eten kun je gewoon genieten van een bordje nasi. Maar maak dan wel deze nasi goreng met omelet, want die heeft net wat minder calorieën dan die nasi van de Chinees om de hoek. Serveer met plakjes tomaat, komkommer of atjar tjampoer voor wat extra groenten!

5. Thaise kippensoep

Bereidingstijd: 15 minuten

Calorieën: 530 kcal

In een lijstje met snelle en gezonde recepten kan een soep natuurlijk niet ontbreken. Als we geen tijd hebben om te koken, dan gaan we zelf vaak voor deze Thaise kippensoep. Bomvol smaak en bomvol groenten. En door de vezels in de zilvervliesrijst blijft je er lekker lang vol van zitten!

Tip: Check ook onze andere soep recepten voor nog meer ideeën!

6. Groentetajine met reuzenbonen en couscous

Bereidingstijd: 20 minuten

Calorieën: 470 kcal

Oké, de bereidingstijd van deze groentetajine met reuzenbonen en couscous is misschien net wat langer dan de meeste andere snelle en gezonde recepten … maar dat is het dubbel en dwars waard! Deze vegetarische Marokkaanse stoof zit namelijk bomvol groenten, smaken en texturen. Kun je elke dag wel eten!

Lees ook: Alles over de tajine (inclusief 3 recepten)

7. Surinaamse massala kip met spinazie en gele rijst

Bereidingstijd: 20 minuten

Calorieën: 465 kcal

Rijst, kip en groenten leveren samen alle koolhydraten, eiwitten en vitamines en mineralen die je nodig hebt voor een flinke workout. Dat maakt deze Surinaamse massala kip met spinazie en gele rijst perfect voor als je van plan bent wat meer te sporten deze week. Ook lekker met eieren in plaats van kip!

Tip: Laat je ook inspireren door 15x rijst met kip (en groenten)!

8. Miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen

Bereidingstijd: 15 minuten

Calorieën: 354 kcal

Met gebakken rijst kun je alle kanten op. Je maakt er dus ook eenvoudig snelle en gezonde recepten mee. Bijvoorbeeld deze miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen van The Green Chopstick a.k.a. Milou van der Will. Lekker Oosters, klaar in een handomdraai en bovendien helemaal vegan. Zeker het proberen waard!

9. Zoetzure vegetarische balletjes met paprika

Bereidingstijd: 20 minuten

Calorieën: 595 kcal

Balletjes in tomatensaus doen het altijd goed. Gelukkig kun je daar ook een gezonde variant van maken, zodat je er guilt-free van kunt genieten. Zonder gedoe. Dit recept voor zoetzure vegetarische balletjes met paprika (en eventueel wat extra sugar snaps) zit bijvoorbeeld vol vezels. Die geven je een extra lang verzadigd gevoel!

10. Paprikabonensalsa met zilvervliesrijst, quinoa en granen

Bereidingstijd: 10 minuten

Calorieën: 610 kcal

Helemaal geen tijd om te koken? Check dan dit recept voor paprikabonensalsa met zilvervliesrijst, quinoa en granen. Die staat binnen 10 minuutjes op tafel. Dat is nog sneller dan een afhaalmaaltijd of kant-en-klare salade van de supermarkt. Bovendien krijg je hiermee wél genoeg groenten binnen. Meer dan genoeg zelfs!