Rijst gooien op een bruiloft: waarom doen we dat?

06 oktober 2021 – Leestijd 2 minuten
Chino rocha Um d0 H4o D Zs unsplash 1

Misschien heb je het zelf wel meegemaakt toen je ging trouwen en anders heb je het ongetwijfeld wel eens op tv gezien: een net getrouwd stel dat de kerk of het gemeentehuis uitkomt en op de trap ontvangen wordt door een rij gasten die het bruidspaar overladen met rijst. Rijst gooien op een bruiloft is een oude traditie, maar waarom doen we dat eigenlijk? En zijn er ook alternatieven?

Waarom gooien we rijst op een bruiloft?

Rijst gooien bij een bruiloft is een Oosterse traditie. Daar staat rijst symbool voor vruchtbaarheid en geluk. Door de bruid en bruidegom te bedelven onder rijstkorrels wens je ze een gelukkig en vruchtbaar huwelijk toe. Een fortuinlijk leven met genoeg brood op de plank en veel kinderen. Zeker als je daarbij niet echt gooit, maar meer een zaaiende beweging maakt. Om diezelfde reden wordt in sommige andere landen met andere granen of vruchten gegooid!

Rijst gooien bij een bruiloft is vaak verboden

Hoewel het vaak prachtige foto’s oplevert, is rijst gooien bij een bruiloft vaak verboden. Veel trouwlocaties zijn er niet zo’n fan van omdat al die rijst moeilijk op te ruimen is en de natuur het zelf niet zo goed kan afbreken. Het gaat echt overal tussen zitten. Je vindt die korrels maanden later nog terug en in de tussentijd trekt het natuurlijk ook ongedierte aan. Om toch dat mooie moment te kunnen beleven, kiezen veel bruidsparen daarom voor makkelijkere alternatieven.

Alternatieven

In eerste instantie lijken confetti, rozenblaadjes, lintjes of slingers goede alternatieven voor rijst gooien op een bruiloft. Die zijn namelijk net zo fijn en dat zorgt voor diezelfde fantastische foto’s. Maar ook die confetti en papieren lintjes zijn ook weer relatief lastig te verwijderen. Vooral als het een beetje regent. En over rozenblaadjes glijd je dan misschien weer uit. Dat wil je ook niet. Daarom wordt er tegenwoordig vaak gekozen voor bellenblaas of sterretjes. Hartstikke leuk!

PS. Al die alternatieven schelen ook weer allemaal lekkere rijst waarmee je bijvoorbeeld een paar feestelijke recepten of partysnacks kunt maken!