Lassie Dessertrijst is na slechts 12 minuten koken klaar voor een heerlijk romig toetje. De rijst neemt tijdens het koken veel vocht op, waardoor je dessert een rijke en volle smaak krijgt.
Zelf rijstevlaai maken? Bekijk dit recept!
Limburgse rijstevlaai. Sommigen kennen de taart nog van vroeger, toen oma ‘m maakte. Jeugdsentiment. Misschien mis je die goede oude tijd wel en wil je nu ook weer eens genieten van een lekker gebakje bij de koffie. En het liefst zelfgemaakt, natuurlijk. Dat kan! Want zelf een rijstevlaai maken is gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Met dit recept lukt het je altijd om een lekkere taart op tafel te toveren!
Wat is een rijstevlaai eigenlijk?
Een rijstevlaai is een taart die bestaat uit twee aparte delen: de bodem en de vulling. De vulling bestaat uit een soort rijstepap, vaak afgetopt met chocoladeschaafsel (of een andere topping) en een flinke dot slagroom. De taart wordt vooral veel in Limburg gegeten en smaakt heerlijk bij de koffie. Of op zichzelf.
Rijstevlaai maken: de ingrediënten
Om een rijstevlaai te maken heb je het volgende nodig:
Voor de bodem
Haal een kant-en-klare vlaaibodem bij de supermarkt of maak je eigen deeg met deze ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 70 ml lauwwarme melk
- 5 gram gedroogde gist
- 30 gram gesmolten roomboter (ongezouten)
- 3 tl suiker
- ½ ei
- snufje zout
Voor de vulling
Voor de vulling moet je een rijstepap maken. Hiervoor heb je nodig:
- 125 gram Lassie dessertrijst
- 700 ml volle melk
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 1 vanillestokje / 2 tl vanille extract
Voor de garnering
Voor een topping met chocoladeschaafsel gebruiken we:
- 250 ml slagroom
- 3 el suiker
- chocoladeschaafsel
- poedersuiker (optioneel)
Rijstevlaai maken: de bereiding
Alle ingrediënten in huis? Mooi. Dan kunnen we de rijstevlaai maken. We beginnen met de bereiding van de bodem:
- Doe alle droge ingrediënten (bloem, gist, suiker en een sufje zout) in een grote kom en meng door elkaar.
- Voeg de lauwwarme melk, gesmolten boter en het ei aan toe en kneed alles tot een zacht en soepel deeg.
- Maak er een grote bal van, doe deze in een kom en dek de kom af met plastic folie. Laat het nu ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek totdat het deeg ongeveer twee keer zo groot is geworden.
- Kneed het deeg nog even kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een ronde plak die makkelijk over je hele vlaaivorm past.
- Bekleed de ingevette vorm met het deeg, verwijder eventueel overhangend deeg en prik een paar gaatjes in de bodem. Laat de bodem bij voorkeur nog even ene kwartiertje rusten.
Eventueel kun je tijdens het rijzen al de vulling voor je rijstevlaai maken. Dat doe je op de volgende manier:
- Doe de dessertijst met de melk, de suiker en de vanille in een pan en breng het aan de kook.
- Laat het geheel 12-14 minuten zachtjes doorkoken en roer af en toe door om te voorkomen dat het aanbrandt.
- Laat de vulling afkoelen, scheid ondertussen de eieren en roer de eidooiers door de rijstepap.
- Klop de eiwitten op tot ze lekker luchtig en zijn en roer door de vulling.
Nu kunnen we rijstevlaai bakken en afmaken. Volg hiervoor onderstaande stappen:
- Verwarm de oven voor op 190°C en verdeel ondertussen de vulling gelijkmatig over de bodem.
- Bak de taart in 25-30 minuten af. Hij is klaar als de vulling net gestold is.
- Laat afkoelen in de vorm voordat je de rijstevlaai eruit haalt en verder laat afkoelen op een rooster.
- Als de taart helemaal afgekoeld is, klop je de slagroom op met de suiker en breng mooie toefjes aan op de rand van de vlaai. Garneer met het chocoladeschaafsel en bestuif eventueel met poedersuiker.
Nog meer taart!
Zo. Nu kun je zelf een rijstevlaai maken. Heerlijk voor bij de koffie, als toetje of gewoon even lekker tussendoor. Wil je nu nog meer rijsttaarten bakken? Check dan ook eens onze Italiaanse Torta di riso met risottorijst of het recept voor onze rijstbodem met rood fruit!