Gemarineerde eendenborst met kruidige rijst

Ingrediënten

  • 2 biologische sinaasappels
  • 3 eetlepels Japanse sojasaus
  • ½ eetlepel vloeibare honing
  • 50-75 ml medium dry sherry
  • 2 eendenborsten (totaal ca. 600 g)
  • 300 g Lassie Basmatirijst
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 rode peper zonder zaadjes, in reepjes
  • 2 kroppen paksoi, stengels en bladeren in brede repen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel bieslook, grof gehakt

Bereidingswijze

  1. Rasp de schil van de sinaasappel. Schil de sinaasappels dan dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit, vang het sinaasappelsap dat eruit loopt op. Roer 2 eetlepels sojasaus met de honing, sherry en het sinaasappelsap tot een sausje.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het vet van de eendenborstfilets kruislings in. Leg ze met velkant naar beneden in een hapjespan en bak ze kant 4 - 6 min. op matig hoog vuur, zodat het vet eruit smelt. Bak de vleeskant van de eendenborstfilets 1 min.
  3. Kook intussen de basmatirijst gaar volgens de aanwijzingen.
  4. Leg de eendenborstfilets met de velkant naar boven in een ovenschaal. Schenk het sojamengsel erover en schuif de schaal in de oven. Bak de eendenborstfilets nog 8 - 10 min., bestrijk ze af en toe met het sausje uit de schaal
  5. Roerbak de knoflook, rode peper en witte stukken paksoi 2 min. in het achtergebleven eendenvet. Schep de groene paksoirepen en partjes sinaasappel erdoor en roerbak nog 2 - 3 min. op hoog vuur. Breng op smaak met sojasaus en sesamolie.
  6. Meng de sinaasappelrasp en bieslook door de warme rijst. Vul een licht ingevet kopje met een kwart van de rijst, druk goed aan en stort het timbaaltje boven een warm bord. Maak zo nog 3 timbaaltjes. Snijd de eendenborstfilets schuin in dunne plakjes en leg ze in waaiers op de borden. Schep de paksoi met sinaasappel ernaast.

Tip: Vervang de eendenborstfilets door kipfilets. Snijd die voor het bakken in dunne plakjes. Bak ze in 2 eetlepels olie en schep het sausje erdoor. Bak de kipplakjes al omscheppend tot ze omhuld zijn door een glanzend laagje.


Bevat p.p: 745 kcal, 37 g eiwit, 34 g vet waarvan 9 g verzadigd, 67 g koolhydraten en 5 g voedingsvezel

In dit recept wordt gebruik gemaakt van

Basmatirijst Extra

Basmatirijst Extra

Basmatirijst is een langkorrelrijst met een volle, verfijnde smaak. Basmati betekent “de geurige” en de rijst heeft dan ook een heerlijke geur. Basmatirijst Extra combineert de lekkere smaak van basmatirijst met extra vezels.

Bekijk product
Basmatirijst voordeelverpakking

Basmatirijst voordeelverpakking

Basmati rijst past eigenlijk overal bij. De rijst is langkorrelig en heeft een heerlijke geur. Niet gek, want Basmati betekent 'de geurige' in het Indiaas.

Bekijk product
Builtjes Basmatirijst

Builtjes Basmatirijst

Heb je vaak over, of kook je juist te weinig? Neem Lassie Builtjes: de vertrouwde Lassie Basmatirijst, maar dan verpakt in een handig kookbuiltje.

Bekijk product

Ontdek onze recepten