Hoe maak je een vegan poké bowl? (+3 recepten)

03 november 2021 – Leestijd 3 minuten
607 Poke bowl rijst Pokébowl buffet vis

Traditioneel bevatten poké bowls vis. Rauwe vis. En ook in de dressing of saus zitten soms ingrediënten die ervoor zorgen dat het niet meer vegan is. Toch kun je ook prima een vegan poké bowl maken. Met een paar kleine aanpassingen en eetwissels maak je jouw rice bowl geschikt voor veganisten … en we leggen je graag uit hoe je dat doet!

Vegan poké bowl maken

Een poké bowl is een kommetje sushi- of speciale Poké bowl rijst waarop verse vis (of vlees) in een dressing en allerlei toppings worden geserveerd. Vaak wordt er zalm, tonijn, surimi of biefstuk en kip voor gebruikt. Maar er zijn ook hele lekkere vegan poké bowls zonder vlees of vis. Je maakt je poké bowl vegan door die dierlijke producten simpelweg te vervangen door andere ingrediënten. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

  • Tofu
    Tofu is perfect voor in je vegan poké bowl. Het is een goede bron van eiwitten en je kunt het heel goed marineren om er extra smaak aan te geven. En door de tofublokjes vooraf even te voorzien van een laagje bloem of maïzena bak je ze net zo krokant als een crispy chicken. Lekker!
  • Bietjes
    Iets minder bekend, maar net zo lekker: een vegan poké bowl met bietjes in plaats van tonijn of zalm. Rode bieten hebben namelijk een beetje dezelfde textuur als rauwe vis. Snijd de (voorgekookte) bietjes wel eerst in kleine blokjes, meng ze met je favoriete marinade en laat een paar uur marineren in de koelkast.
  • Watermeloen
    Watermeloen als vleesvervanger in je vegan poké bowl? Jazeker! Blokjes watermeloen nemen net als tofu en bietjes namelijk heel goed de marinade op. Zo zorgen ze voor een echte smaakexplosie in je kommetje. Serveer er wel sojaboontjes bij voor een gebalanceerde bowl met genoeg eiwitten.
  • Zoete aardappel (of kikkererwten)
    Geen tijd of zin om je ingrediënten eerst een nachtje te marineren? Kies dan voor een vegan poké bowl met blokjes zoete aardappel in een lekkere saus of dressing. Lekker gestoomd of nog beter: geroosterd in de oven, zodat ze ook nog een beetje een crunch hebben. Kikkererwten werken hier trouwens ook prima voor!

Vegan sauzen & toppings

Gelukkig kun je tegenwoordig heel veel vegan varianten van sauzen en dressings krijgen. Gebruik bijvoorbeeld vegan mayo wanneer een recept om kewpie of normale mayonaise vraagt. Lekker met een beetje sriracha voor wat pit. Plantaardige yoghurt en tahini zijn ook prima alternatieven voor op je vegan poké bowl. En qua toppings? Daar kun je gewoon sesamzaadjes, avocado, zeewier, mango en een bosuitje voor gebruiken. Of voeg wat wortel, radijsjes of gebakken paddenstoelen toe. Wat je maar lekker vindt!

Vegan poké bowl recepten

Inspiratie nodig? We zouden Lassie niet zijn als we niet alvast wat vegan poké bowl recepten voor je hebben ontwikkeld. Dit zijn onze favorieten:

Een lekkere poké bowl met gestoofde pompoen in een kerrie-kokossaus. Voeg daar wat pittige tofu, frisse mango en een paar plaatjes komkommer aan toe en je hebt een complete maaltijd bomvol verschillende smaken en texturen. Precies zoals het hoort.

  • Poké bowl buffet met wortelrijst en kleurige groenten
    Je kunt natuurlijk ook iedereen zijn of haar eigen bowl laten samenstellen tijdens een poké bowl buffet. Zet hiervoor allerlei schaaltjes en bakjes met toppings klaar. Denk aan een avocado, radijsjes, paprika en wat gefrituurde uitjes voor de crunch. En met wat rauwe zalm of tonijn is het geschikt voor niet-veganisten. Gezellig!

Misschien net even wat anders dan je gewend bent. En misschien heeft het dankzij het Midden-Oosterse karakter wel meer weg van een buddha bowl dan van een poké bowl, maar dat maakt dit recept er niet minder lekker op. Zeker niet als je ‘m ook nog serveert met zoete aardappel. En vergeet de plantaardige yoghurt niet!

FRISSE LIMOENRIJSTBOWL MET FALAFEL

Nog meer vegan poké bowl recepten?

Check dan al onze poké bowls en vervang je vlees of vis door één van bovenstaande veganistische alternatieven. Makkelijk en snel!