Zo kun je zelf curry maken

17 januari 2023 – Leestijd 4 minuten
Zelf curry rijst wekpot 2630869

Steeds meer mensen in Nederland wagen zich aan een bordje curry. En niet zonder reden, het is hartstikke lekker, gezond en staat vaak zó op tafel. Nu denk je misschien dat het moeilijk is om die rijke smaken uit de Indiase en Thaise keuken zelf ook in je curry te krijgen. Maar niets is minder waar! Zelf curry maken is namelijk heel makkelijk. We laten je graag zien hoe je dat doet en geven je meteen een paar inspirerende recepten!

Maar wat is curry eigenlijk?

Een curry is een gerecht dat bestaat uit groenten en vlees of vis die worden gestoofd in een kruidige of pittige saus. Die saus wordt op smaak gebracht wordt met kruiden als kurkuma, komijn, koriander en gember of gele, groene en rode currypasta’s. Je serveert vaak met brood of met rijst. Curry’s worden vooral in het Midden-Oosten en Azië gegeten, waarvan de Indiase en Thaise varianten het bekendst zijn.

Curry maken in 7 stappen

Het belangrijkste bij een curry maken is de saus. Ongeacht of je er nu een maakt met kip, met vis en garnalen of met extra groenten. Je saus moet lekker zijn. Die geeft immers de smaak aan je gerecht. Je maakt die currysaus met kruiden en verschillende soorten vocht: bouillon, kokosmelk, tomatenblokjes, gezeefde tomaten of yoghurt. Volg de stappen hieronder en je maakt altijd een smaakvolle curry:

  1. Doe twee eetlepels olie in een braadpan en fruit een uitje, knoflook en/of gember aan.
  2. Voeg je vlees (optioneel) en groenten toe en bak even mee. De ingrediënten met de langste gaartijd eerst.
  3. Voeg je kruidenmix of currypasta toe bak tot het goed gaat geuren.
  4. Doe je vocht in de pan en roer even goed door totdat het gemengd is met je kruiden.
  5. Doe een deksel op de pan en stoof het geheel totdat alles gaar is.
  6. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking.
  7. Schep op, garneer en serveer!

Curry dikker maken

Soms is je saus wat aan de natte kant en lijkt ‘ie meer op een soep. Geen nood. Je kunt van een waterige saus best een wat dikkere curry maken. Haal de deksel bijvoorbeeld van de pan en laat het geheel even inkoken. Of meng een eetlepel maizena met een eetlepel water, doe het bij de saus in de pan en kook nog even een paar minuutjes door. Je zult zien dat de saus al snel wat dikker wordt!

Welke rijst bij curry?

In principe kun je er elke rijstsoort bij eten. Maar wil je echt de full experience? Kook dan basmatirijst bij je Indiase curry. Lekker luchtig en licht. Bij een Thaise variant past de ietwat plakkerige pandanrijst beter. Die heeft namelijk een bijzonder bloemig aroma, wat een fijne tegenhanger vormt voor de doorgaans pittige smaken van de currypasta. Extra gezond? Dan kun je het best voor zilvervliesrijst kiezen!

Recepten

Zo. Nu weet je dat curry maken best makkelijk is en hoe je het moet bereiden. Hoog tijd dus om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan. Om je te inspireren en een beetje op weg te helpen, hebben we 3 van onze lekkerste recepten voor je op een rij gezet. Succes gegarandeerd!

Indiase korma met mangochutney (met vlees of vegetarisch)

Wil je zelf Indiase curry maken zonder pakje of zakje? Probeer dan eens deze Indiase lamskorma met mangochutney. Deze curry staat bol van Indiase smaken en je maakt de kruidenmix helemaal zelf. In het recept wordt gebruik gemaakt van lamsvlees, maar je kunt er ook prima kip voor gebruiken of een blikje kikkererwten voor een vegetarische variant!

Lamskorma

Thaise viscurry

Wil je een Thaise curry maken? Ga dan eens voor deze Thaise viscurry. Een lekker ‘groen’ gerecht met groene paprika, courgette, bosuitjes, basilicum (optioneel) en wat pangasiusfilet of andere witvis. Je geeft de saus een smaakexplosie met flinke eetlepel groene currypasta of boemboe voor Thaise groene curry. Klaar in nog geen 20 minuutjes!

Thaise viscurry

Rendangballetjes met boontjes

Wil je een Indische curry maken? Check dan het recept voor Indonesische rendangballetjes met boontjes en pandanrijst. Rendang is één van de populairste gerechten ter wereld, dus dit wordt altijd wel een succes. Lekker met een komkommertje en wat atjar tjampoer. En voor wat extra pit snijd je een rood pepertje in dunne ringetjes en bestrooi je de balletjes ermee!

Tip: nog meer curry maken?

Wil je nog meer curry maken? Bekijk dan ook onze 15 snelle en gezonde curry recepten.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Waar komt curry vandaan?

Curry komt oorspronkelijk uit Azië. In de afgelopen eeuwen heeft het zich over grote delen van Azië verspreid. Van Indonesië en Thailand tot India waar vandaan de Engelsen het weer mee namen naar Europa. Hier gebruiken we de term curry om Aziatisch gekruide en sausachtige gerechten mee aan te duiden. Met rode, groene of gele curry voor de Thaise varianten en de naam van het kruidenmengsel (korma, madras) voor de Indiase versies!

Hoe moet je curry maken?

Zelf curry maken is best eenvoudig. Fruit een uitje, knoflook en/of gember aan, voeg na een paar minuten je vlees en groenten toe en bak even mee. Bak vervolgens ook je kruidenmix of currypasta even mee totdat alles goed gaat geuren. Voeg dan water, gezeefde tomaten, bouillon of kokosmelk toe en stoof alles gaar met de deksel op de pan. Serveer met gekookte rijst!

Kun je currysaus zelf maken?

Ja, je kunt currysaus zelf maken! Het is zelfs heel simpel. Je hebt alleen een kruidenmix of kruidenpasta nodig en wat vocht in de vorm van water, bouillon, tomatensap of kokosmelk. Bak de kruiden aan in een scheutje olie, voeg het vocht toe en warm alles rustig op. Je kunt ook een roux maken door boter te smelten, daar wat bloem samen met wat kruiden in te bakken en er vervolgens beetje bij beetje wat melk door te roeren.

Hoeveel currypasta moet je gebruiken?

Hoeveel currypasta je moet gebruiken is afhankelijk van het recept en van je persoonlijke smaak. Vaak heb je met 1-2 eetlepels een milde versie van de curry die je hebt gekocht. Houd je van kruidig en mag het wel wat pittiger? Dan kun je ook 3-4 eetlepels gebruiken. Voor roerbakschotels en Indiase curry’s gebruik je vaak wat meer dan voor soepen en sauzen!