Is taugé gezond? En hoe gezond is taugé dan precies? Daar geven we je graag antwoord op. Inclusief handige tips en een paar heerlijke recepten om vanavond nog te proberen!
Wat is taugé precies?
Taugé is een kiemgroente. Het is namelijk een ontkiemde mungboon. Dat is een klein, groen boontje die vooral in Aziatische landen veel geteeld en gebruikt wordt. De witte stengels zijn lekker knapperig en hebben een beetje een neutrale, licht aardse smaak die wel wat doet denken aan Chinese kool. Daarmee is het een lekkere toevoeging aan veel roerbakgerechten!
Hierom is taugé gezond
Dit zijn 5 redenen waarom taugé gezond voor je is:
- Vol met vezels
Met een extra handje taugé voeg je ook wat extra vezels aan je maaltijd toe. Best belangrijk, want vezels zorgen voor een goede werking van de darmen. Bovendien zorgen ze ervoor dat je langer een verzadigd gevoel houdt. Dat je langer vol zit van het eten. Dat helpt je vervolgens weer om op gewicht te blijven!
- Rijk aan vitamine B
Taugé is ook rijk aan vitamine B. Verschillende B-vitamines zelfs. Vooral vitamine B6 en vitamine B11 (foliumzuur) zitten er veel in. Samen zijn die onder andere belangrijk voor de stofwisseling, voor een goede werking van zenuwen en het immuunsysteem én voor groei. Allemaal redenen dus om een zakje toe te voegen aan die salade of snelle wok!
- Veel vitamine C
De witte kiemgroenten bevatten ook veel vitamine C. We weten allemaal wel dat die zorgt voor een goede weerstand, maar het speelt bijvoorbeeld ook een rol bij de vorming van bindweefsel en draagt bij aan de opname van ijzer in het bloed. Bovendien kan wat extra vitamine C helpen om vermoeidheid tegen te gaan! - Verschillende mineralen
In taugé zitten ook heel wat mineralen. Denk aan ijzer, fosfor en magnesium. Maar koper zit er misschien nog wel het meest in. Daardoor heb je genoeg zuurstof in het bloed, krijg je stevige botten en produceert je lichaam meer melanine dat op zijn beurt weer een gezonde kleur geeft aan je huid en haar. - Plantaardige eiwitten
Tot slot: de eiwitten. Taugé zit er vol mee. Sterker nog, het is misschien wel één van de beste bronnen van plantaardige eiwitten die er is. Zo bevat het bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel eiwit als bijvoorbeeld broccoli of spinazie. Op die manier zorg je dus voor extra bouwstoffen die je lichaam nodig heeft.
Let op met rauwe taugé!
Rauwe taugé is gezond. Alle vitamines en mineralen blijven er namelijk in behouden. Maar omdat het gekweekt wordt in een warme en vochtige omgeving waar ook bacteriën goed gedijen, is er wel een heel klein risico op besmetting.Check dus goed de houdbaarheidsdatum, controleer of ze er nog vers uitzien en spoel ze vlak voor het eten schoon met koud water.
Nog beter is verhitten. Bak de kiemgroenten daarom gerust even goed mee of dompel ze een paar seconden in kokend water om zeker van je zaak te zijn. Vooral handig als er zwangere vrouwen en kinderen mee eten!
3 gezonde recepten met taugé
Laat je lekker inspireren door deze lekkere, makkelijke en gezonde pompoen recepten: