Alle ins & outs over het mediterraan dieet!

19 maart 2023 – Leestijd 3 minuten
Mediteraans dieet

Lang en gezond leven staat bij iedereen hoog op het wensenlijstje. Met het mediterraan dieet maak je volgens de wetenschap een dikke kans. Het menu draait allemaal om vers, puur en veel plantaardig eten.

Naar de mediterrane keuken wordt al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw onderzoek gedaan. Toen ontdekten wetenschappers dat relatief veel mensen op Kreta met gemak stokoud werden, in goede gezondheid én met lage kans op hart-en vaatziekten. Dat bleek ook te gelden voor andere mensen die leefden rond de Middellandse Zee. De redenen? Leven op een laag pitje, veel beweging, en vooral: gezond eten. Met verse producten die van oorsprong groeien in de landen rondom de Middellandse Zee. Italië, Griekenland, Kroatië, Spanje, Turkije, Portugal, Cyprus, Malta en Zuid-Frankrijk staan aan de wieg van het mediterraan dieet. Vaak worden ook de Marokkaanse, Libanese en Algerijnse keuken ertoe gerekend.

Ingrediënten die van oudsher in die landen groeien en gebruikt worden in de mediterrane keuken:

  • groenten (oa tomaat, aubergine, courgette, ui, knoflook)
  • fruit (oa dadels, vijgen, sinaasappel, meloen)
  • vis (oa tonijn, sardines, schelpdieren)
  • peulvruchten (oa linzen, kikkererwten)
  • volkoren producten (oa pasta, brood, zilvervliesrijst)
  • noten en zaden (oa amandel, walnoten, zonnebloemzaden)
  • kruiden (oa basilicum, tijm, peterselie, oregano, rozemarijn, saffraan)
  • olijfolie

Dit zijn de grote gemene delers, maar de gebruikte producten en kooktradities verschillen per land en zelfs per regio. Zo worden in Noord-Afrika veel amandelen en sinaasappels gebruikt en in Italië veel basilicum en uiteraard pasta.

Simpel en sober

De ingrediënten worden (als het even kan) niet doorgekookt maar zo vers mogelijk gegeten. Simpel en sober is het motto bij mediterraan eten. Bovendien geeft de pure keuken de meeste voordelen voor je gezondheid. Het menu bevat namelijk volop vitamines, vezels, onverzadigde vetten en zogenaamde langzame koolhydraten: de koolhydraten in de (volkoren) producten worden geleidelijk omgezet in suikers, waardoor de bloedsuiker stabiel blijft. Ideaal voor diabetespatiënten! Daarnaast bevat het dieet weinig tot geen zuivel, verzadigd vet, (rood) vlees, suiker en bewerkte producten. In plaats van zout wordt er fanatiek gekookt met andere smaakmakers zoals veel verse, groene kruiden. Tel daarbij op dat overdaad niet past binnen het menu (alles wordt met mate gegeten), en al met al is mediterraan eten een goede manier om het risico op overgewicht en hart-en vaatziekten flink terug te schroeven. Samen met de mediterrane leefstijl – weinig stress - heeft het menu zo’n bijzondere status gekregen dat UNESCO het in 2010 heeft erkend als ‘immaterieel erfgoed van de mensheid’.

Fastfood, snoep en frisdrank

Hoewel het dieet jarenlang de dienst uitmaakte in de Méditerranée, is de voedingstraditie langzaam aan het uitsterven daar. De nieuwe generatie in de regio eet meer fastfood, snoep en frisdrank dan courgettes en sardines. Volgens onderzoek heeft zelfs meer dan 40% van de jongeren daar te kampen met overgewicht. Dat komt trouwens ook doordat kinderen er minder bewegen. In andere windstreken is de laatste tientallen jaren het mediterraan menu juist populairder geworden. In Zweden bijvoorbeeld staan vis, olijfolie en tomaten tegenwoordig zelfs vaker op het boodschappenlijstje dan in Zuid-Europa.

Mediterraans recept
Mediterraans recept

Rijst in het mediterraan menu

Gelukkig hoeven we dus voor mediterrane gerechten niet per se naar een Italiaanse boerenmarktje of zelf olijven te plukken in een zonovergoten Griekse olijfgaard. Alle ingrediënten zijn ook hier verkrijgbaar. Een veelgebruikt product in het menu is (zilvervlies)rijst. In de Méditerranée zijn namelijk de ideale omstandigheden voor rijstgroei. Veel rijstsoorten van Lassie (onder andere risotto en paella) groeien dan ook in die regio.

De recepten van Lassie geven volop mogelijkheden voor het mediterraan dieet. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke notenpilav met aubergine, saffraanrisotto met pompoen en amandel, of groentestoof met zilvervliesspeltmix. Ook lekker: deze klassieke Spaanse paella met kip en garnalen, of een Libanese linzensoep met spinazie.

Een typisch mediterraans gerecht is Griekse rijst! Uitstekend te bereiden met Lassie Toverrijst. Hier vind je het recept. Lekker met kip-souvlaki en frisse tzatziki, meer zomers kan bijna niet!

mediterraan dieet
mediterraan dieet

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een mediterraan dieet?

Een mediterraan dieet is een dieet gebaseerd op de eetgewoonten, ingrediënten en traditionele gerechten uit het gebied rond de Middellandse Zee. Het draait hierbij allemaal volkoren producten, noten en zaden, zeevruchten en heel veel groente en fruit. En misschien wel het allerbelangrijkste: alles is hier vers!

Is een mediterraan eten gezond?

Zeker! Volgens de wetenschap kan mediterraan eten de kans vergroten dat je gezond ouder wordt. Daarnaast zou het mediterraan dieet ook goed zijn voor mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol gehalte. Maak dus gerust eens wat vaker een Griekse salade of Spaanse paella!

Wat zijn lekkere mediterraan dieet recepten?

Met het mediterraan eten kun je alle kanten op. Vul bijvoorbeeld eens een groente als courgette of aubergine met rijst of pilav. Maak een Siciliaanse couscoussalade of trakteer jezelf op Griekse rijst met souvlaki. En ook een Spaanse paella met mosselen of gamba’s past prima in het mediterraan dieet. Genoeg keuze dus!

Hoe ontbijt je tijdens een mediterraan dieet?

Je kunt op meerdere manieren ontbijten bij een mediterraans dieet. Eet bijvoorbeeld een sneetje volkorenbrood met ei en groenten. Ga voor een compleet gerecht als een shakshuka of geniet ‘s ochtends van een bakje Griekse yoghurt met vers fruit, havermout, noten en een drupje honing. Zo lang het allemaal maar vers en onbewerkt is!