Misschien kwam je wel een oud-Hollands recept tegen op de zolder van je oma. Of misschien zag je wel iets voorbij komen op het internet. Hoe dan ook, die recepten vragen om gort. Of parelgort. Maar wat is dat precies? Hoe moet je het koken? En belangrijker nog, wat kun je er allemaal mee maken?
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Gort is de naam van gepelde gerst. Dat is een graansoort die je misschien kent als ingrediënt van bier, maar je kunt het ook eten als je de gerst eerst pelt en slijpt. Je kunt er dan bijvoorbeeld gortepap van maken, maar je kan het ook gebruiken als basis voor het avondeten. Gebruik het bijvoorbeeld als gezond alternatief voor risottorijst!
Gort is zeker gezond! Het zit namelijk vol vitamines en mineralen die je nodig hebt. En misschien wel belangrijker nog, het goedje zit vol met vezels en eiwitten. Vaak zelfs nog meer dan in volkoren granen zoals zilvervliesrijst. Je houdt er dus ook langer een verzadigd gevoel aan over. Scheelt weer snacken vanavond!
Gort is gerst die is gepeld en waarbij het vliesje is weggeslepen. Bij parelgort wordt er nog iets meer van de korrels afgeslepen. Ongeveer twee keer zoveel. Het slijpproces duurt net zo lang tot de korrels mooi rond zijn. Parelgort is dus net even wat kleiner dan normale gort. Let op: parelgerst is wéér iets anders. Die is namelijk niet gepeld!
Gortepap is tegenwoordig by far het meest populaire gerecht met gort. En terecht, want het is een lekkere romige én gezonde basis voor een toetje of ontbijt. Het is bovendien heel makkelijk te maken. Je hoeft de gort alleen maar te koken in een pannetje met melk of water en eventueel wat smaakmakers. Giet het af en roer er nog wat suiker, fruit of chocola door!