Wat is gort en wat kun je ermee?

27 okt. 2022 – Leestijd 3 min
606 Vluggort Kokosgort gekarameliseerde banaan

Misschien kwam je wel een oud-Hollands recept tegen op de zolder van je oma. Of misschien zag je wel iets voorbij komen op het internet. Hoe dan ook, die recepten vragen om gort. Of parelgort. Maar wat is dat precies? Hoe moet je het koken? En belangrijker nog, wat kun je er allemaal mee maken?

Wat is gort?

Gort is gepelde gerst. En gerst is dan weer een graansoort die we vroeger aten, maar tegenwoordig vooral gebruikt wordt om bier mee te brouwen. Voor het maken van gort pellen en slijpen we de gerst. Zo blijft er een korrel over die je kunt eten. Als we die korrel nog wat verder slijpen tot een mooie ronde korrel, dan noemen we het parelgort. En daarmee kun je hele lekkere dingen maken. Zowel zoet als hartig!

Is gort gezond?

Gort is een soort volkoren gerst. Dat betekent dat er veel vezels en eiwitten in zitten. Meer dan in pasta of rijst. Vaak zelfs nog meer dan in zilvervliesrijst. Verder zitten er ook aardig wat vitamine B1 en B3 in en krijg je met een portie ook heel wat van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid koper, fosfor en mangaan binnen. Het geeft je dus energie, maar vooral ook sterke botten. Dat maakt gort zeker gezond!

Hoe moet je gort koken?

Gort koken is in principe heel eenvoudig:

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook.
  2. Doe 50 gram per persoon in de pan en breng opnieuw aan de kook.
  3. Kook het geheel op laag vuur en met de deksel op de pan gaar. Let op: normale gort kan best pas in 45 minuten klaar zijn. Parelgort is over het algemeen in 20-25 minuten gaar.
  4. Giet af en breng op smaak met olijfolie, boter en je favoriete kruiden of specerijen.
Lassie Vluggort

Snel klaar met Lassie Vluggort

Grote kans dat je geen tijd hebt om zolang te koken. Of anders geen zin. Daarom is er Lassie Vluggort. Dat is een soort vlugkokende gort die maar een kwartiertje nodig heeft. Daarmee kun je dus een stuk sneller aan tafel. Vooral handig als je er een lekker toetje van maakt!

Tip: Laat na de bereiding de pan nog even staan. Zonder deksel. Op die manier houd je mooie, droge granen over!

Wat kun je met gort maken?

Begin vorige eeuw werd het vooral nog gebruikt als basis voor een stevige maaltijd. Je kunt er bijvoorbeeld risotto of pilav van maken. Of gebruiken om je salade wat meer body te geven. Tegenwoordig maken we er echter vooral toetjes van. Denk aan gortepap met fruit. Hartstikke lekker.

Dit zijn onze favoriete recepten:

Vluggort Vluggort Met Rood Fruit

Vluggort met rood fruit

In deze zomerse variant koken we de vluggort niet in water, maar in het sap van rood fruit. Daardoor ontstaat er een lekker zoet dessert. Je kunt het zo serveren met vers rood fruit (of uit de diepvries), maar je maakt er met slagroom, munt en chocolade pas echt een feestje van.

Bekijk het recept hier.

Vluggort Winterse Vluggort

Winterse vluggort

De winterse tegenhanger van bovenstaand recept. We maken dit toetje namelijk met sinaasappelsap. Daar voegen we gember en kaneel aan toe. Smaken waar je het lekker warm van krijgt. En om het af te maken verkruimel je er nog wat speculaas boven. Lekkerder wordt het niet.

Je kunt het recept hier vinden.

606 Vluggort Kokosgort gekarameliseerde banaan

Vluggort met kokosroom en gekarameliseerde banaan

Liever iets exotischer? Maak dan eens dit recept met kokosroom en gekarameliseerde banaan van Milou van der Will. Net even anders dan die Hollandse toetjes van oma, maar minstens net zo lekker. Perfect voor na een nasi of rendang!

Nog meer inspiratie nodig?

Check dan al onze vluggort recepten en laat je verrassen!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is gort?

Gort is de naam van gepelde gerst. Dat is een graansoort die je misschien kent als ingrediënt van bier, maar je kunt het ook eten als je de gerst eerst pelt en slijpt. Je kunt er dan bijvoorbeeld gortepap van maken, maar je kan het ook gebruiken als basis voor het avondeten. Gebruik het bijvoorbeeld als gezond alternatief voor risottorijst!

Is gort gezond?

Gort is zeker gezond! Het zit namelijk vol vitamines en mineralen die je nodig hebt. En misschien wel belangrijker nog, het goedje zit vol met vezels en eiwitten. Vaak zelfs nog meer dan in volkoren granen zoals zilvervliesrijst. Je houdt er dus ook langer een verzadigd gevoel aan over. Scheelt weer snacken vanavond!

Wat is het verschil tussen gort en parelgort?

Gort is gerst die is gepeld en waarbij het vliesje is weggeslepen. Bij parelgort wordt er nog iets meer van de korrels afgeslepen. Ongeveer twee keer zoveel. Het slijpproces duurt net zo lang tot de korrels mooi rond zijn. Parelgort is dus net even wat kleiner dan normale gort. Let op: parelgerst is wéér iets anders. Die is namelijk niet gepeld!

Hoe moet je gortepap maken?

Gortepap is tegenwoordig by far het meest populaire gerecht met gort. En terecht, want het is een lekkere romige én gezonde basis voor een toetje of ontbijt. Het is bovendien heel makkelijk te maken. Je hoeft de gort alleen maar te koken in een pannetje met melk of water en eventueel wat smaakmakers. Giet het af en roer er nog wat suiker, fruit of chocola door!