2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Bio-based folie voor onze Tover- en Zilvervliesrijst Builtjes

23 sep. 2024 – Leestijd 2 min

Bij Lassie zien we zorgen voor een duurzamere wereld niet alleen als een verantwoordelijkheid. Het is óók een kans. En die grijpen we graag met beide handen aan. Door te investeren in duurzamere producten en consumenten te stimuleren om minder voedsel te verspillen, dragen we bij aan een betere toekomst voor onze planeet.

Bio Based Builtjes

Als Lassie proberen we, waar we kunnen, onze impact op de planeet te verkleinen. Zo lanceerden we eerder verschillende biologische producten, zoals couscous en bulgur. Ook introduceerden we basmati- en pandanrijst die voldoen aan de hoogste normen van het SRP-keurmerk: een keurmerk dat strenge eisen stelt aan milieu- en sociale aspecten.

Ons voedselsysteem heeft een enorme impact op het klimaat en de natuur. Voedselverspilling speelt hier een belangrijke rol in. Een vierde van het voedsel wordt namelijk jaarlijks in Nederland verspild. [1] In Europa is voedselverspilling zelfs verantwoordelijk voor 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteit. [2] Met onze Lassie Builtjes helpen we om voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen. Onze builtjes maken het supersimpel om de juiste portie te bereiden, zonder gedoe met wegen of afmeten. Eén builtje is namelijk precies genoeg voor één persoon. Zo kook je dus nooit meer rijst dan nodig is. En dat is een reëel risico, want we weten dat consumenten vaak geneigd zijn meer rijst in hun pan te doen dan ze nodig hebben. Zo’n 20% van alle rijst die we bij Lassie verkopen, zit in builtjes. Veel consumenten zijn er dus goed mee geholpen!

[1] Wageningen Food & Biobased Research, 2017, Monitor Voedselverspilling, update 2009-2025, rapport nummer 1747.

[2] FUSIONS, Criteria for and baseline assessment of environmental and socio-economic impacts of food wase, 2016

Zoektocht

Een volgende stap is het verduurzamen van de plastic builtjes. Ooit was plastic het symbool voor modernisering, maar inmiddels kleeft er een negatief imago aan traditioneel plastic. Een tijd terug zijn we daarom op zoek gegaan naar een duurzamer alternatief voor onze plastic builtjes. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Want hoewel er best wat mogelijkheden zijn, kennen ze allemaal hun voor-en-nadelen. Bovendien volgen de ontwikkelingen op gebied van duurzamere verpakkingen zich relatief snel op. Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt voor een bio-based plastic: PLA (afkorting van Poly Lactic Acid, ofwel polymelkzuur). Bio-based plastic – waaronder PLA – is gemaakt van plantaardige en hernieuwbare bron, zoals (in dit geval) mais. Voor de builtjes wordt dus niet langer gebruik gemaakt van fossiele grondstoffen. Dit is bij traditioneel plastic wel het geval. Zo besparen we op fossiele grondstoffen, die niet oneindig op voorraad zijn.

PLA is een veelbelovend materiaal dat ons op weg helpt naar een duurzamere wereld waarin we kiezen voor alternatieven voor fossiele verpakkingsmaterialen. PLA leidt tot minder CO2-uitstoot tijdens productie in vergelijking met traditioneel plastic en is bovendien biologisch afbreekbaar. [1] Is het een wondermiddel? Nee. PLA is bijvoorbeeld thuis niet goed te composteren. In een industriële omgeving bestaat die mogelijkheid weer wel net als de optie om het materiaal te recyclen, maar momenteel wordt er nog te weinig met PLA als verpakkingsmateriaal gewerkt om de afvalstromen daarop in te richten. Voorlopig gooi je de lege builtjes dus nog bij het restafval.


[1]
Journal of Polymers and the Environment, 2016.