Is je pastasaus te dun? Is je curry te nat geworden? Of zijn je roomsaus en jus te water? Dan wil je je saus dikker maken. Maar hoe doe je dat?
Wij geven je 5 manieren. Met én zonder maïzena!
Is je pastasaus te dun? Is je curry te nat geworden? Of zijn je roomsaus en jus te water? Dan wil je je saus dikker maken. Maar hoe doe je dat?
Wij geven je 5 manieren. Met én zonder maïzena!
Met deze 5 methodes krijg je altijd een dikkere saus:
Inkoken is misschien wel de meest natuurlijke manier om een saus minder waterig te maken. Door de saus zonder deksel rustig te laten pruttelen, verdampt het overtollige vocht. Dit werkt het best bij tomatensaus, wijnsaus, bouillon en jus. Je pastasaus dikker maken doe je dus in het ideale geval op deze manier.
Hoe langer je kookt, hoe dikker de saus wordt. Zorg wel dat je blijft roeren om aanbranden te voorkomen. Oh, en proef tussendoor: de smaak wordt krachtiger en kan daardoor misschien wel wat extra zoet of zuur gebruiken.
Je hebt niet altijd de tijd om een saus lang in te koken. Gebruik in dat geval maizena of aardappelzetmeel. Dat zijn handige bindmiddelen die neutraal van smaak zijn en snel je saus dikker maken.
Je maakt eerst een papje van 1 eetlepel zetmeel met 2 eetlepels koud water en dat roer je vervolgens door de warme saus. Even kort koken en je saus wordt direct dikker. Je kunt deze methode gebruiken voor bijvoorbeeld kerriesaus of die zelfgemaakte teriyakisaus in Aziatische gerechten.
Let op: voeg maïzena altijd in kleine hoeveelheden toe, want te veel maakt je saus glazig en plakkerig. Dat wil je niet!
Een roux is een mengsel van gelijke delen bloem en boter (of olie) die je eerst samen gaart tot een glad mengsel. Een roux bindt sterk. Het vormt dan ook de basis van veel sauzen, maar je kunt de roux ook later toevoegen om de saus dikker te maken. Het geeft dan een wat meer romige structuur aan bijvoorbeeld die bechamelsaus, kaassaus of mosterdsaus.
Zo maak je een roux om je saus dikker te maken:
Je kan ook snel je saus dikker maken zonder maïzena of bloem. Door gepureerde groenten (bijvoorbeeld wortel, bloemkool, pompoen of paprika) bevatten van nature namelijk zetmeel en vezels. Daardoor krijg je saus een dikkere, romige structuur.
Gepureerde groenten werken vooral goed voor het dikker maken van curry’s, pastasauzen of stoofgerechten. Als bonus krijg je meteen wat extra vitamines en mineralen binnen. Denk wel even na welke groente je gebruikt, want je geeft je saus op deze manier natuurlijk ook wat extra smaak mee!
Lees ook: Hoe kan ik meer groente eten?
Vroeger gebruikte mensen vooral verkruimeld oud brood, koek of gemalen crackers om saus dikker te maken … en dat werkt verrassend goed eigenlijk. Deze ingrediënten nemen vocht op en geven extra body aan je saus. Helemaal niet gek dus dat je oma wat ontbijtkoek bij dat stoofvlees deed!
Is je saus nog te waterig en heb je geen maizena, bloem of gepureerde groenten? Geef je saus dan gewoon wat extra body:
Succes!
Alsjeblieft. Een cadeautje van Lassie: een gratis kalender vol seizoensrecepten om van te watertanden. Van echte rijstklassiekers tot gerechten die nét even anders zijn. Elke maand staat één groente centraal die op dat moment van eigen bodem verkrijgbaar is. Want seizoensgroenten zijn vers, betaalbaar, verantwoord en bovenal het allerlekkerst. Laat je inspireren om lekker, makkelijk en gezond te koken met Lassie.
Lassie stuurt je één keer per maand een mail met de lekkerste gerechten. Ook delen we tips om jouw kookkunsten een boost te geven!