2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Saus dikker maken: 5 manieren

1 aug. 2025 – Leestijd 3 min
3 Zoetzure Kip Omelet in zoetzure saus

Is je pastasaus te dun? Is je curry te nat geworden? Of zijn je roomsaus en jus te water? Dan wil je je saus dikker maken. Maar hoe doe je dat?

Wij geven je 5 manieren. Met én zonder maïzena!

Zo kun je je saus dikker maken

Met deze 5 methodes krijg je altijd een dikkere saus:

1. Inkoken

Inkoken is misschien wel de meest natuurlijke manier om een saus minder waterig te maken. Door de saus zonder deksel rustig te laten pruttelen, verdampt het overtollige vocht. Dit werkt het best bij tomatensaus, wijnsaus, bouillon en jus. Je pastasaus dikker maken doe je dus in het ideale geval op deze manier.

Hoe langer je kookt, hoe dikker de saus wordt. Zorg wel dat je blijft roeren om aanbranden te voorkomen. Oh, en proef tussendoor: de smaak wordt krachtiger en kan daardoor misschien wel wat extra zoet of zuur gebruiken.

2. Met maïzena (of aardappelzetmeel)

Je hebt niet altijd de tijd om een saus lang in te koken. Gebruik in dat geval maizena of aardappelzetmeel. Dat zijn handige bindmiddelen die neutraal van smaak zijn en snel je saus dikker maken.

Je maakt eerst een papje van 1 eetlepel zetmeel met 2 eetlepels koud water en dat roer je vervolgens door de warme saus. Even kort koken en je saus wordt direct dikker. Je kunt deze methode gebruiken voor bijvoorbeeld kerriesaus of die zelfgemaakte teriyakisaus in Aziatische gerechten.

Let op: voeg maïzena altijd in kleine hoeveelheden toe, want te veel maakt je saus glazig en plakkerig. Dat wil je niet!

3. Met bloem (roux maken)

Een roux is een mengsel van gelijke delen bloem en boter (of olie) die je eerst samen gaart tot een glad mengsel. Een roux bindt sterk. Het vormt dan ook de basis van veel sauzen, maar je kunt de roux ook later toevoegen om de saus dikker te maken. Het geeft dan een wat meer romige structuur aan bijvoorbeeld die bechamelsaus, kaassaus of mosterdsaus.

Zo maak je een roux om je saus dikker te maken:

  1. Smelt 1 deel boter (bijvoorbeeld 25 gram) in een pan op laag vuur.
  2. Voeg nu evenveel bloem toe aan de gesmolten boter en roer meteen goed door tot een glad mengsel. Laat 2-3 minuten zachtjes garen.
  3. Voeg nu een beetje van je warme saus bij de roux en roer weer tot een glad geheel. Zo voorkom je straks klontjes in je saus.
  4. Giet de roux nu terug bij de rest van de saus en roer door.
  5. Laat nog een paar minuutjes doorkoken tot je saus dik genoeg is.

4. Met gepureerde groenten

Je kan ook snel je saus dikker maken zonder maïzena of bloem. Door gepureerde groenten (bijvoorbeeld wortel, bloemkool, pompoen of paprika) bevatten van nature namelijk zetmeel en vezels. Daardoor krijg je saus een dikkere, romige structuur.

Gepureerde groenten werken vooral goed voor het dikker maken van curry’s, pastasauzen of stoofgerechten. Als bonus krijg je meteen wat extra vitamines en mineralen binnen. Denk wel even na welke groente je gebruikt, want je geeft je saus op deze manier natuurlijk ook wat extra smaak mee!

Lees ook: Hoe kan ik meer groente eten?

5. Met brood, koek of gemalen crackers

Vroeger gebruikte mensen vooral verkruimeld oud brood, koek of gemalen crackers om saus dikker te maken … en dat werkt verrassend goed eigenlijk. Deze ingrediënten nemen vocht op en geven extra body aan je saus. Helemaal niet gek dus dat je oma wat ontbijtkoek bij dat stoofvlees deed!

En nog meer tips voor een dikkere saus

Is je saus nog te waterig en heb je geen maizena, bloem of gepureerde groenten? Geef je saus dan gewoon wat extra body:

  • voeg extra room, kaas, notenpasta of koude boter toe
  • voeg ingrediënten toe die vocht opnemen (bijvoorbeeld) aardappels, rijst of gedroogde bonen)
  • je kunt je pastasaus iets dikker maken door een deel van het pastawater toe te voegen

Succes!