Hollandse sushi met haring

Hollandse sushi

Hollandse sushi met haring

Personen:
4
Bereidingstijd:
90 minuten
Voedingswaarde:
515 kcal
Print dit recept

Ingrediënten

  • 250 g Lassie Risottorijst
  • 1 visbouillonblokje
  • 5 eetlepels appelazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 geroosterde nori velletjes (Japans gedroogd zeewier)
  • 1/2 komkommer
  • 4 gezouten haringen, met uitjes
  • tube mayonaise
  • sojasaus
  • Hollandse mosterd

Bereidingswijze

  1. Spoel de rijst in een zeef tot het water helder is, zet de rijst onder water weg en week de rijst zo 30 min. Laat de rijst in een zeef uitlekken. Zet de rijst op met 350 ml water en het bouillonblokje, breng het water op half hoog vuur aan de kook, roer om en kook de rijst op laag vuur 10 min. Laat de rijst 10 min. nagaren. Breng rijstazijn, suiker en zout al roerend aan de kook. Leg een gestreken droogdoek in een wijde kom, schep de rijst erin en druppel de azijn erover. Schep met een grote schep de rijst om en om, schud af en toe om met de doek, zodat de rijst snel afkoelt.
  2. Snijd de halve komkommer in 4 lange staven en wijder zaad en vocht. Haal de haringfilets los.
  3. Leg een bamboe (of siliconen) sushi-rolmatje zo neer, dat je het van je af kunt oprollen. Leg er een norivel op met de ruwe kant naar boven. Schep er ca. 100 gram rijst op en druk het gelijkmatig uit over het noriwiervel, laat daarbij aan de achterkant een strook van 2 cm nori vrij. De rijstlaag moet ca. 1 cm dik zijn, voeg zo nodig wat rijst toe. Leg in het midden, over de hele breedte 2 haringfilets (staartkanten in het midden) en 1 reep komkommer op. Spuit een dun lijntje mayonaise erbij en verdeel de helft van de uitjes erover. Rol met behulp van het matje het norivel strak op. Rol op het laatst het matje niet mee, maar wikkel het om de nori-rol. Knijp de rijstrol stevig aan. Neem de rijstrol uit het matje en leg hem opzij. Maak zo nog 3 rollen.
  4. Snijd de sushirollen met een scherp (met azijn nat gemaakt) mes in 8 even dikke stukken. Serveer de sushi met Japanse sojasaus en Hollandse mosterd.


Tip: Maak er een frisse salade bij van friseesla en de rest van de komkommer met balsamicodressing.

Tip: Draag wegwerphandschoenen en maak deze met een beetje mayonaise wat vettig, dat rolt gemakkelijker.

Bevat p.p./per sushirol:
515 kcal – 23 g eiwit – 16 g vet – 61 g koolhydraten Bevat per sushi: 65 kcal – 3 g eiwit – 2 g vet – 8 g koolhydraten.

In dit recept wordt gebruik gemaakt van

Risottorijst

Risottorijst

Risottorijst is een rondkorrelrijst die tijdens het koken veel vocht opneemt, wat je risottogerecht heerlijk zacht en smeuïg maakt.

Bekijk product

Ontdek onze recepten