7 inspirerende risotto gerechten op een rijtje

18 december 2022 – Leestijd 5 min

97 Risottorijst Saltimbocca champignonrisotto nieuw

Rustgevend. Hartverwarmend. En bovenal ook gewoon heel erg lekker: risotto gerechten. Je maakt er veel mensen blij mee en het is verrassend makkelijk om te maken (hoe je dat doet vind je hier). Bovendien kun je er haast oneindig mee variëren; vegetarisch of met vlees, met verschillende groenten en kruiden, klassiek Italiaans of net-even-anders. Laat je lekker inspireren door onderstaande risotto gerechten en zet vanavond nog iets lekkers én gezonds op tafel!

Risotto met parmaham

Als je aan risotto denkt, denk je aan Italië. En als je aan Italië denkt, denk je weer aan parmaham. Combineer je die drie, dan krijg je deze Italiaanse risotto met parmaham. Heerlijk romig, met een ietwat zoute tint van de Prosciutto di Parma, zoals de Italianen ‘m zelf noemen. Tel daarbij frisse groenten als courgette, artisjokken en wat bosuitjes bij op en je hebt alle ingrediënten voor een gebalanceerde maaltijd!

Tomatenrisotto

Vanwege het zoete karakter is de tomatenrisotto ontzettend populair bij veel families met (kleine) kinderen. En dan met name wanneer er ook een lekker kruidige touch aan het gerecht zit, zoals bij de tomatenrisotto met salami. De salami zelf, maar ook zeker de rucola en verse rozemarijn maken dit gerecht echt een feestje in je mond. Iedere hap opnieuw. Je kunt de salami en kaas ook vervangen door chorizo en manchego voor een Spaanse variant. Que aproveche!

Paddenstoelenrisotto

Je kunt een lijstje met risotto gerechten niet serieus nemen als er niet tenminste één paddenstoelenrisotto bij zit. Paddenstoelen en risotto zijn nu eenmaal een klassieke, goddelijke combinatie die je een keer geprobeerd móét hebben. Ga bijvoorbeeld voor deze ovenrisotto met champignons en doperwten (heerlijk voor in de winter), deze paddenstoelenrisotto met broccoli of deze eenvoudige romige champignonrisotto. Beter wordt het niet.

Primavera

Nog zo’n klassieker onder de risotto gerechten! De Risotto primavera is een ‘groen’ gerecht, boordevol groenten als courgette, venkel en -onmisbaar- groene asperges. Eventueel aangevuld met tuinbonen, artisjokken of spinazie. Gegarandeerd je dagelijkse portie vitamines en mineralen op één bord. Niet alleen echt comfort food, maar dus ook nog eens ontzettend gezond!

Spinazierisotto’s

Risotto en spinazie gaan hand in hand. En dat blijkt wel uit deze risotto met spinazie, ei en geitenkaas. Het heeft alles wat je zoekt in risotto gerechten: het is zacht, het is smeuïg en en het heeft dankzij de geroosterde pijnboompitten ook nog eens een lekkere bite. Daarbij geeft de geitenkaas het geheel een frisse, zoete en nootachtige tint. Smaak en structuur perfect in balans. Wordt het beter dan dit? Waarschijnlijk niet.

risottogerecht

Met vis & garnalen

Ook risotto’s met vis of garnalen verdienen een speciale vermelding in een lijstje met inspirerende risotto gerechten. Het zijn hele sexy recepten waarmee je je partner écht kunt verrassen. Een verwenmomentje voor jullie twee. Check bijvoorbeeld deze risotto met zalm en courgette, laat je verleiden door deze variant met gamba’s of smul van deze paprikarisotto met garnalen en leg de basis voor een gegarandeerd gezellige avond!

Milanese

We sluiten deze lijst af met de traditionele risotto alla Milanese. Risotto Milanese is een eenvoudig gerecht, zonder al te veel poespas. Rijst, ui, bouillon, kaas en saffraandraadjes. Meer heb je niet nodig om deze klassieker te maken. Top het geheel met gegrilde groenten, vlees of vis en je hebt een volwaardige maaltijd. Ideaal als je nog wat ingrediënten in je koelkast of vriezer hebt slingeren en waar je maar niet vanaf komt!

Bonus: orzo-risotto met spekjes en mascarpone

Je kunt ook risotto maken met orzo! Dat is een soort Italiaanse pasta, maar dan in rijstvorm. Net even anders, maar minstens net zo lekker … en romig! Want de mascarpone maakt dit gerecht net zo smeuïg als je gewend bent van een ‘echte risotto’. Daarbij gebruiken we in het recept voor orzo-risotto de klassieke combinatie van spinazie en spekjes. Kan niet misgaan!

Tip: meer weten over orzo? Lees hierover hoe je het moet koken, de voedingswaarde en ontdek een paar heerlijke recepten!

Nog meer risotto gerechten

Niet kunnen vinden wat je zoekt? Of wil je gewoon nog wat extra inspiratie opdoen voordat je aan de slag gaat? Check dan gerust deze snelle risotto recepten of laat je verleiden door alle risotto recepten. Daar vind je risotto gerechten met kip, met vlees, met vis en natuurlijk ook gewoon vegetarisch of zelfs vegan. Lekker gevarieerd, gezond en zonder gedoe op je bord. Precies zoals je ‘t hebben wil.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe maak je risotto gerechten?

Risotto maken is niet moeilijk. Fruit eerst een uitje en wat knoflook aan in een pan met dikke bodem. Bak daarna je groenten en/of vlees mee. Voeg als alles (bijna) gaar is de rijst toe en bak het 1 à 2 minuten mee tot de korrels doorzichtig worden. Voeg dan eventueel wijn toe of voeg direct een paar soeplepels warme bouillon toe. Blijf roeren tot het vocht is opgenomen en voeg dan weer wat extra toe. Herhaal dit net zo lang tot de rijst gaar is.

Welke rijst gebruik je voor risotto?

Voor risotto gerechten gebruik je speciale risottorijst. Dat is belangrijk, want deze rondkorrelige rijst neemt meer vocht op dan je ‘normale’ witte rijst. En dat is precies wat je risotto lekker smeuïg maakt. Je kunt het eventueel ook maken met orzo, alleen is het dan geen echte risotto meer. Maar wel een leuk (en lekker) alternatief!

Wat zijn klassieke risotto gerechten?

Risotto’s zijn er echt in allerlei soorten. Echte klassieke risotto gerechten voor gegarandeerd succes zijn de risotto primavera (met groene groenten), milanese (met saffraan), risotto al funghi (met champignons of andere paddenstoelen), de tomatenrisotto of eentje met pompoen en salie. Lekker met kip, spekjes of garnalen!

Hoe kun je risotto bewaren?

Risotto gerechten kun je tot wel 2 dagen in de koelkast bewaren en tot wel 3 maanden in de vriezer. Om de smeuïgheid te behouden, warm je de risotto vervolgens het best op in een pannetje zonder olie of boter. Laat het op een laag vuurtje warm worden en voeg eventueel wat bouillon toe om te zorgen dat je risotto niet te papperig wordt. Voor een extra romige risotto roer je er op het eind nog even een klontje boter door!