Indische recepten: 6 gerechten uit de Indo-keuken!

25 maart 2024 – Leestijd 4 minuten
577 Nasi Goren nasi goreng tempeh crumble sperzieboontjessalade

De rijst staat op. De wok staat te dampen en je keuken vult zich langzaam met kruidige geuren. En dan weet je het: hier worden heerlijke Indische recepten gekookt. Bij Lassie laten we je dan ook graag kennismaken met gerechten uit de Indo-keuken. Op een ontzettend lekkere, relatief snelle en bovenal makkelijke manier. Want we houden wel van gevarieerd eten, maar we zijn ook gek op koken zonder gedoe … en dat kan perfect met deze speciaal ontwikkelde recepten, geïnspireerd op de Indonesische keuken

Indonesische vs. Indische recepten

Indische recepten zijn overigens makkelijk te verwarren met Indonesische recepten, maar er zit wel degelijk verschil tussen. De Indonesische keuken is namelijk een verzameling van regionale keukens van de duizenden eilanden die Indonesië rijk is, terwijl de Indische keuken meer een gemengde keuken is van Indonesische gerechten met Chinese en Europese invloeden. Fusion cooking op z’n best dus!

6X speciaal ontwikkelde Indonesische recepten

Om je een paar eenvoudige, snelle en lekkere Indonesische recepten voor te kunnen schotelen, schakelden we bij Lassie de hulp in van Vanja van der Leeden:

indische recepten

"Ik ben rakus, zoals Indische mensen zeggen. Gulzig. Gulzig naar eten en de verhalen eromheen. Daarom belandde ik na een talenstudie in de horeca-keuken, om te eindigen als culinair schrijver en kok. De laatste jaren ben ik mijn Indische achtergrond meer gaan omarmen en dat resulteerde onder andere in het kookboek INDOROCK, dat vorig jaar Het Gouden Kookboek won.

Voor INDOROCK reisde ik met mijn man en culinair fotograaf Remko Kraaijeveld en onze twee kleine kinderen door Indonesië, op zoek naar de oorsprong van al die fantastische smaken en bereidingen. Mijn Indische oma kon namelijk absoluut niet koken en familierecepten heb ik niet. Daarom besloot ik geen covers te maken van traditionele gerechten, maar mijn eigen nummers te schrijven. Nieuwe combinaties met het vertrouwde Indische comfort food. Voor Lassie ontwikkelde ik een aantal recepten met diezelfde schwung, maar dan wat simpeler en sneller.

Op mijn site www.indorockcooking.com kun je meer lezen over het boek en onze reis, er staan ook prachtige foto’s en een link naar bol.com waar je het boek kunt bestellen. Maar de meeste boekhandels hebben het ook liggen."

Ketjapkip met zoetzure paksoi

Kip en ketjap. Een hemelse combinatie die je terugvindt veel Indische recepten, waaronder in dit gerecht met zoetzure paksoi. Zoetzure paksoi? Jazeker! Een lekker alternatief voor atjar. Eentje die perfect past de kruidigheid van die ketjapkip. Kortom, een lekker gebalanceerde maaltijd. Zowel qua smaak als voedingsstoffen. En ook nog eens met weinig kilocalorieën!

Je vindt het recept hier.

ketjapkip

Milde viscurry

Zeg je Indonesië, dan zeg je kruiden. En zeg je kruiden, dan zeg je curry (of ‘kari’ zoals ze in Indonesië zeggen). In deze milde viscurry vinden we dan ook heel wat smaakmakers terug. We gebruiken namelijk knoflook, geelwortel (kurkuma of koenjit), komijn, gemalen korianderzaad, gember, een paar stengels citroengras én trassi om een saus op basis van kokosmelk te maken en de vis rustig in te garen. Lekker met gewokte spinazie en basmati!

Bekijk hier het recept.

Pompoensaté met notensaus

Saté. Nog zo’n klassieker onder de Indische recepten. En wie denkt dat je saté altijd met vlees moet maken, heeft het mis: dit is namelijk een vegetarische saté. Oftewel, met blokjes geroosterde pompoen. Een smaakvolle twist aan een traditioneel gerecht, maar natuurlijk wel geserveerd met cashewnoten of pinda’s, gebakken kokosrasp en een saus op basis van ketjap. Het blijft tenslotte saté!

Hier vind je het recept.

Snelle babi ketjap met pittige zuurkool

Babi ketjap is één van onze favoriete Indische recepten waarbij we vlees lekker lang stoven in een kruidige ketjapsaus. Maar dat kan sneller. In deze vlugge variant sudder je de schouderkarbonades bijvoorbeeld maar heel kort, terwijl je wel dezelfde typische smaak van ketjap en gember behoudt. Ondertussen stoof je ook de zuurkool in een sausje van sambal en suiker en voilà: in amper 20 minuten heb je een Indisch stoofgerecht op tafel staan!

Check het recept hier.

rijsttafel

Bubur vega(n) - Indische rijstsoep

Bubur valt onder de minder bekende Indische recepten … maar is daarom niet minder lekker! Traditioneel een rijstpap, maar in deze variant maken we er een ‘rijstsoep’ van. Boordevol groenten en boordevol smaak. Lekker met toppings van een in ringetjes gesneden bosui, dunne reepjes gember, gebakken uitjes en een paar eitjes gerold in seroendeng. Vervang laatstgenoemde door tofugehakt en je hebt zelfs lekker vegan gerecht!

Ontdek hier het recept.

Nasi goreng met tempeh crumble

Geen enkel lijstje met Indische recepten kan zonder een nasi goreng. Dus ook Vanja ontwikkelde er één. Een vegetarische zelfs. We gebruiken namelijk tempeh, een soort koek van sojabonen die heel makkelijk smaak opneemt (maar je kunt natuurlijk ook gewoon stukjes kip gebruiken). Je maakt het gerecht daarbij helemaal af met een salade van sperziebonen en zelfgemaakte pindasaus!

Ontdek hier het recept.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zijn typisch Indische recepten?

De Indische keuken bestaat uit een heleboel typische gerechten. En in Nederland zijn veel daarvan wel bekend! Denk maar aan rendang, sajoer boontjes, babi pangang of nasi goreng met kipsaté. Maar ook nasi kuning, soto, ajam ketjap, daging smoor, ikan pepesan en gado gado is typisch Indisch eten dat je een keer geprobeerd moet hebben. Lekker met sambal erbij!

Wat is het verschil tussen Indisch en Indonesisch eten?

Indisch of Indonesisch. Ze worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zit wel degelijk verschil in. Met de Indonesisch keuken bedoelen we namelijk authentieke gerechten uit Indonesië. Indische recepten zijn Indonesische recepten met Europese of Nederlandse invloeden. Een samensmelting van twee keukens. Een soort fusion cooking dus!

Welke groenten serveer je bij Indisch eten?

De Indische keuken is heel veelzijdig! Met lokale en Europese invloeden vinden we er ook een heleboel verschillende soorten groenten in terug. Vaak eet men er boontjes of peultjes, taugé, sjalotjes en witte of Chinese kool. Maar tegenwoordig vinden we er ook veel prei, wortels, paprika, bloemkool, bosui, tomaat en zelfs aardappel in terug!

Wat drink je bij Indische gerechten?

In Indische recepten wordt vaak gebruikt gemaakt van sambal. Best een beetje pittig dus! Het is daarom vaak lekker om wat fris erbij te drinken. Water, thee of sap doen het vaak ook goed. En heb je wat te vieren? Een frisse, lichtzoete wijn past vaak mooi bij de kruidigheid van het eten. Of serveer een lekker fris pilsje (Bintang!) bij je rijsttafel!

Is Indisch eten gezond?

Over het algemeen is Indisch eten best gezond! Er wordt veel gekookt met verse ingrediënten en er zitten haast altijd wel lekker veel groenten in Indische recepten. Met veel kip, vis en zeevruchten zijn veel Indische gerechten ook nog eens vetarm en bevatten ze ook weinig calorieën. Handig als je een paar kilootjes kwijt wilt, bijvoorbeeld!