Poké bowl: zelf maken + de 8 lekkerste recepten

26 september 2023 – Leestijd 6 minuten
Pokebowl zelf maken Lassie Recept564

De poké bowl is ontzettend hip. En dat is niet gek, want wie ziet er nu niet graag zo’n lekker vrolijk kommetje vol verse ingrediënten op tafel? Juist. Ook bij Lassie zijn we er gek op. Het is namelijk een precies zo’n mooi en leuk gerecht om eens lekker mee af te wisselen. Ideaal voor een gevarieerd eetpatroon en nog lekker ook. We maken je daarom graag wegwijs in de wereld van poké en geven je direct wat poké bowl recepten om te proberen!

Wat is Poké Bowl precies?

De poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht met rauwe vis en verse groenten die in kleine plakjes of stukjes zijn gesneden. Poké betekent immers ‘in plakken snijden’. Hoewel het dus een eigenlijk een typisch Amerikaans gerecht is, zien we er vooral veel invloeden uit de Japanse en Aziatische keuken in terug. De bowl bestaat doorgaans uit een aantal ingrediënten:

  • Rijst
    Rijst vormt de basis van je poké bowl. Traditioneel gezien wordt er sushirijst voor gebruikt, maar bij Lassie maken we ‘m met onze speciale Poké bowl rijst. Lekker kleverig! We hebben trouwens ook een kant-en-klare variant waar de azijn en suiker al zijn toegevoegd. Lekker makkelijk en klaar in een minuutje!

    Tip: Je kunt ook een gezondere bowl maken met bijvoorbeeld zilvervliesrijst of quinoa. Dat geeft je rice bowl een hele nieuwe dimensie!
  • Vis (of vlees)
    De tweede laag bestaat uit blokjes of plakjes verse, rauwe vis. Denk aan zalm, tonijn of inktvis. Tegenwoordig zijn er ook veel poké bowl recepten met vlees of tofu te vinden, dus het is oké als je niet zo’n fan bent van vis. Of liever vega(n) eet.
  • Dressing/marinade
    Zoute sausjes gaan perfect hand in hand met de ietwat vettige vis en vlees. Je kunt hiervoor dressings of marinades op basis van sojasaus en sesamolie gebruiken, maar ook pittige varianten als sriracha- of wasabimayonaise doen het goed.
  • Toppings
    Last but not least: lekkere toppings! De poké bowl is een gebalanceerd gerecht dus gebruik vooral verse groenten en fruit. Avocado, taugé, lente-uitjes en verkruimelde of gehakte nootjes zijn daarbij ook erg lekker!

Poké bowl zelf maken

Zelf een poké bowl maken is dus helemaal niet moeilijk. En je hoeft er ook niet veel boodschappen voor te doen, want je kunt heel gemakkelijk wat ingrediënten gebruiken die je toch nog had liggen. Varieer er lekker op los en ontdek gaandeweg je favoriete samenstelling. Niet alleen lekker, maar ook nog leuk om te doen. Laat bijvoorbeeld ook je kinderen eens zelf hun kommetje opmaken!

De lekkerste poké bowl recepten

Heb je even geen inspiratie? Of ben je nog niet zo’n keukenheld en volg je liever een foolproof stappenplan? Geen probleem. Bij Lassie helpen we je namelijk graag op weg met vijf verschillende poké bowl recepten. Ideaal om mee te beginnen of om gewoon wat lekkere ideeën op te doen. Probeer ze allemaal en maak kennis met je favoriet!

1. Spicy tuna bowl

Een klassieker onder de poké bowls: de variant met tonijn. In dit gerecht wordt de vis eerst gemarineerd van limoensap, knoflook en togarashi (een pittig Japans kruidenmengsel) en daarna geserveerd met een frisse avocado-limoensaus. Lekker met wortel, bosuitjes en mango. Een feestje in een kom!

Check het recept hier.

Tuna poké bowl met avocado-limoendip
Tuna poké bowl met avocado-limoendip

2. Japanse poké bowl met zalm

Een heerlijke marinade van onder andere sojasaus, honing en sesamolie geeft dit geheel precies die Japanse smaak waar we gek op zijn. Tel daarbij wat sojaboontjes, ingelegde gember en geknipte norivelletjes bij op en je hebt een bowl die haast bij iedereen wel in de smaak valt. Kan niet missen.

Hier vind je het recept.

Japanse Poke Bowl met zalm en pickled ginger
Japanse Poke Bowl met zalm en pickled ginger

3. Crispy chicken bowl

Even geen zin in vis? Met deze bowl vol gezonde ingrediënten als maïs, rode kool, bosui en komkommer serveer je net even wat anders. En met kant-en-klare kipschnitzels ben je bovendien in een mum van tijd klaar. Handig wanneer je na een dagje hard werken thuis komt en snel iets op tafel wilt toveren!

Bekijk hier het recept.

Crispy Chicken Poké Bowl met Japanse wasabimayonaise
Crispy Chicken Poké Bowl met Japanse wasabimayonaise

4. Gerookte eendenborst, venkelsalade en sinaasappeldressing

Gerookte eendenborstfilet en sinaasappel. Een klassieke combinatie die we voor de gelegenheid gepromoveerd hebben tot heerlijke bowl. We serveren de eend namelijk met een zoete salade van venkel met een honing-sinaasappeldressing én crunchy pecannoten. Van alles wat!

Je leest hier hoe je deze bowl maakt.

Poké Bowl met gerookte eendenborst en venkelsalade met sinaasappeldressing
Poké Bowl met gerookte eendenborst en venkelsalade met sinaasappeldressing

5. Poké bowl met hoisingehakt, aubergine en paksoi

Hoisin is een Chinese saus gemaakt van onder andere sojabonen, rijstazijn, suiker, water, knoflook en rode pepers. De perfecte smaakmaker voor in je rijstbowl dus! Je kunt zowel in dit recept zowel kip- als rundergehakt gebruiken. Waar je maar zin in hebt. Lekker met crispy paksoi en zachte aubergine!

Ontdek het hele recept hier.

Poké Bowl met hoisingehakt, aubergine en paksoi
Poké Bowl met hoisingehakt, aubergine en paksoi

6. Snelle bowl met surimi en avocado

Binnen 10 minuten aan tafel? Ja, hoor! Met de kant-en-klare poké bowl rijst skip je namelijk het koken en laten stomen van de rijst. Dat scheelt weer een heleboel tijd. Je hoeft dan alleen nog maar een bosuitje, avocado en wat radijsjes in plakjes te snijden en de surimisticks in reepjes te scheuren!

Hier vind je het recept.

Snelle bowl met surimi en avocado
Snelle bowl met surimi en avocado

7. Knoflook-chiligarnalen en zeewiersalade

Knoflook-chiligarnalen? All day, everyday. Als het aan ons ligt tenminste. In deze bowl serveren we de reuzengarnalen op een bedje van spinazie, tomaat en een zeewiersalade om de smaken nóg meer omhoog te trekken. Bestrooi op het eind met een knapperige ringetjes bosui en het is genieten geblazen. Gegarandeerd!

Het recept bekijk je hier.

Poké Bowl met knoflook-chiligarnalen en zeewiersalade
Poké Bowl met knoflook-chiligarnalen en zeewiersalade

8. Bonus: poké bowl buffet

Het poké bowl buffet is een letterlijk een feestje! Hierbij zet je allerlei schaaltjes met je favoriete toppings tafel. Avocado, sojaboontjes, sesamzaad, gebakken uitjes, paprika, radijs, komkommer … you name it. Geef er stukken tonijn, zalm of garnaaltjes bij of houd het lekker vega. Zo kan iedereen zelf zijn of haar favoriete poké bowl maken!

Hier vind je inspiratie voor een poké buffet met vis en hier eentje die vegetarisch is.

Poké Bowl met vis in buffet-style
Poké Bowl met vis in buffet-style

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een poké bowl?

Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht waarbij rijst in een kommetje geserveerd wordt met verse groenten, vlees of (rauwe) vis, een dressing en wat toppings. De ingrediënten worden allemaal in kleine plakjes of blokjes gesneden en je eet de bowl vaak lauwwarm. Hoewel het dus uit Amerika komt, voeren vooral Aziatische smaken de boventoon in de bowl.

Wat zijn de ingrediënten en benodigdheden?

Voor het maken van een poké bowl heb je niet veel nodig. Een kommetje om in te serveren, wat kleine schaaltjes om een dressing in te maken en een scherp mes om al je ingrediënten fijn te snijden. En even over die ingrediënten … met poké bowl rijst, je favoriete groenten en eventueel wat vlees of vis kom je al een heel eind. Hoef je alleen nog maar een dressing en wat toppings aan toe te voegen!

Hoe moet je een poké bowl maken?

Zelf een poké bowl maken is heel eenvoudig. Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking en snijd ondertussen al je ingrediënten in dunne plakjes, hapklare blokjes of andere bitesize stukjes. Doe de rijst in een kom en verdeel er achtereenvolgens je vlees, vis en groenten over. Giet er een beetje dressing over en bestrooi met toppings als avocado, lente-ui of een paar gehakte nootjes!

Is een poké bowl maken makkelijk?

Ja, een poké bowl maken is heel makkelijk. Je vindt hier hoe het moet. En goedkoop, want je kunt vaak gewoon gebruiken wat je nog aan groenten, vlees of vis hebt liggen. Maar je kunt natuurlijk ook één van onze poké bowl recepten proberen. Daarin leggen we je stap voor stap uit hoe je een lekkere rice bowl maakt en hoe je poké bowl rijst bereidt. Succes gegarandeerd!